A Családbarát Médiáért-díj 2014-es különdíját egy, a Semmelweis Egyetemen készült dokumentumfilm, a Tenyérnyi gyerekek nyerte el. A film rendezője – aki a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa – a Katolikus Rádió különdíját is megkapta. Az elismeréseket Lévai Anikótól vették át a díjazottak, köszöntőt mondott Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A dokumentumfilm szülők, orvosok, nővérek a legkisebb babákért folytatott küzdelméről szól: azokról a koraszülöttekről, akiken 10-20 éve még biztos, hogy nem lehetett volna segíteni. A stáb három hónapig forgatott az ország legnagyobb koraszülött-osztályán, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. 

 DSC_0153Szuchy Zsuzsanna a munkája közben figyelt fel a témára, majd védőnőkkel, orvosokkal, szakmai és szülői szervezetekkel beszélt, adatokat gyűjtött és tájékozódott. Mint mondta, az elmúlt években egyre több sikertörténetről lehetett hallani, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogy egy koraszülött csak kicsi, de amúgy nincs vele probléma. Így aztán az orvosok és a koraszülött babát nevelő szülők felé egyre irreálisabbak lettek az elvárások. A dokumentumfilmet azért akarta elkészíteni, hogy megmutassa: a valóság ennél sokkal bonyolultabb. 

„Ahhoz, hogy a filmet le tudjuk forgatni, kellett az orvosok, az intenzív osztályon dolgozó szakemberek és a szülők nyitottsága, bizalma is ” -hangsúlyozta. Két hetet folyamatosan a klinikán töltöttek, később pedig mentek azonnal, amikor riasztották őket, nem egyszer éjszaka. Sok családdal még a gyerek megszületése előtt kapcsolatba kerültek, így gyakorlatilag együtt várták velük az érkezésüket, és a születés pillanatától mutatták be az első hetek nehézségeit. A rendező külön kiemelte a koraszülött intenzív osztályokon dolgozók áldozatkész munkáját. „Ehhez a feladathoz olyan erő és kitartás kell, ami keveseknek adatik meg” – mondta.

A dokumentumfilmet vetítette a m1 és bekerült a Magyar Filmhét 2014-es programjába.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.