A Semmelweis Egyetem mind az öt kara bemutatkozik a szombatig tartó 15. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol már az első nap teltház volt. A leendő egyetemisták leginkább a felvételi követelmények, a hallgatói élet és a későbbi munkalehetőségek iránt érdeklődtek, de a külföldi ösztöndíjakról, kollégiumi elhelyezésről, valamint az egyes szakok jellegzetességeiről is kaphattak tájékoztatást a karok képviselőitől, jelenlegi hallgatóitól.

RS27697_KA-20150122-IMG_9894-scrAz Általános Orvostudományi Kar standjánál megfordult olyan gimnazista is, aki tudta, hogy agysebész akar lenni, de a többség inkább általánosságban érdeklődött, mert közel áll hozzá az egészségügy, a gyógyítás. Sokan megkérdezik az orvosképzésről, hogy tényleg olyan nehéz-e. Mi erre azt szoktuk válaszolni: valóban az, ám akit érdekel, hamar belejön a tanulásba – számoltak be az  orvostanhallgatók, hozzátéve, hogy azt is hangsúlyozzák, megéri erőfeszítést tenni, hiszen a színvonalas oktatásnak köszönhetően, aki itt tanul, megalapozza a jövőjét.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar standján azt mondták a hallgatók, sokan megijednek, hogy az egészségügyi szervező alapképzésben kötelező az informatika, pedig a karon a kis évfolyamok miatt az oktatók személyre szabott segítséget tudnak nyújtani. Az itt végzettek a mesterképzést a kar Egészségügyi Menedzserképző Központjában végezhetik el, de lehetőség van arra is, hogy az ELTE-n, a BME-n, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezzenek mérnöki vagy társadalomtudományi diplomát.

RS27706_KA-20150122-IMG_9920-scrAki konkrét kérdéssel fordul hozzánk, általában nagyon motivált és elkötelezett, hiszen itt egy nagy empátiát igénylő, kiemelkedően szép segítő hivatásra készülhetnek fel – összegezték az első tapasztalatokat az Egészségtudományi Kar standjánál. Itt a legtöbb középiskolás a karon folyó szülész, gyógytornász, dietetikus, illetve mentőtiszt képzéssel kapcsolatban érdeklődött.

A Fogorvostudományi Kar standján arról számoltak be a hallgatók, hogy a jelen lévő középiskolások között az új fogtechnológusi képzés volt a legnépszerűbb. A fogorvosképzés hangsúlyosan gyakorlatias, így mi rögtön a végzés után gyógyíthatunk is, ez pedig nagyon vonzó annak, aki most dönti el, hol is tanuljon tovább – emelték ki a hallgatók, akiket a szakorvosképzési lehetőségekről is sokan kérdezték.

A Gyógyszerésztudományi Kar standján a felvételi követelményekről, az egyetemi életről és a diploma utáni lehetőségekről érdeklődtek a legtöbben. Utóbbival kapcsolatban a kar hallgatói leginkább arról tájékoztatják az érdeklődőket, hogy milyen sokféle munkahely közül választhat az, aki megszerzi a diplomát: gyógyszertárakban, kutatóintézetekben, egyetemeken vagy a gyógyszeriparban helyezkedhet el, de hatósági feladatköröket is elláthat. 

RS27703_KA-20150122-IMG_9911-scr

A SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban immár 15. alkalommal megrendezett Educatio kiállítás a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje, melyen több mint 120 kiállító vett részt, köztük hazai és külföldi felsőoktatási intézmények, tankönyvkiadók, taneszközgyártók és forgalmazók, nyelviskolák, szakképző intézmények és oktatással foglalkozó kutatóintézetek.

A rendezvényre ingyenes, az egyetemet bemutató kiadvány is készült, mely két-két oldalon ismerteti az egyes karokat, illetve a felvételi követelményeket. A lap elérhető a karok standjain, illetve megtekinthető az egyetemi honlapon is.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.