Idén is jelen van a Semmelweis Egyetem mind az öt kara a háromnapos Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahova minden évben több tízezer felvételi előtt álló diák látogat ki. A fiatalok többsége a felvételi követelményekről, a tananyaggal kapcsolatos információkról, a vizsgák menetéről és az egyetemi életről kérdezi a karok képviseletében jelenlévő hallgatókat. Az egyetemi standnál újraélesztési bemutatót, illetve különböző gyógyászati eszközöket is láthatnak az érdeklődők, illetve az egyetemet, a karokat és a felvételi követelményeket bemutató kiadvány is készült a rendezvényre.

„Tudom, hogy rengeteget kell tanulni, de nem bánom, mert ez az álmom, ezt szeretném csinálni” – szögezte le honlapunknak a Mórról érkezett, 11. évfolyamba járó Éva, akiben nagyjából egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg, hogy orvos szeretne lenni. Személyes indíttatást érez arra, hogy gyógyítson, célja elérésére érdekében biológia és kémia fakultációra jár és nyáron is különórákon fog részt venni.

A jelenleg 10. évfolyamba járó Constance már most tudatosan készül az orvosi pályára, mint mondta, ezért költözött haza Németországból. Első helyen mindenképpen a Semmelweis Egyetemet szeretné megjelölni a felvételi során, amire már most sokat készül: emelt szintű érettségit fog tenni kémiából és biológiából, de a többi tantárgyból is igyekszik a lehető legjobban teljesíteni, hogy minél több pontja legyen majd. Hogy pontosan milyen orvos szeretne lenni, még nem döntötte el, a bőrgyógyászattól a patológiáig sok minden érdekli.

Olyanok is ellátogattak az Educatio szakkiállításra, akik már rendelkeznek diplomával, vagy jelenleg is a felsőoktatásban tanulnak. Lukács Renáta például anglisztika szakos, de mivel érdekli az egészséges életmód, dietetikus szeretne lenni. A 25 éves Nguyen Van Viet honlapunknak elmondta, alapképzésben a Testnevelési Egyetemen szerzett oklevelet, egy ideig külföldön élt és hazatérve úgy döntött, fogorvosnak fog tanulni. Korábban már hallgatott az emberi testhez kapcsolódó tantárgyakat (anatómiát, élettant, genetikát), ezért ezektől nem tart, a felvételihez szükséges emelt szintű érettségi vizsga minél eredményesebb teljesítése érdekében kémia tanfolyamra jár.

A felvételizők február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre, az e-felvételi rendszerén keresztül. A Semmelweis Egyetem a következő tanévben összesen 3019 hallgatót vehet fel a felvi.hu-n olvasható adatok szerint. A 2017-es felvételi során az általános orvos szak minimális ponthatára 380, a fogorvosképzésé 390, gyógyszerészképzésé 385. Az egyetem különböző képzéseire átlagosan három-négyszeres a túljelentkezés. A Diplomás Pályakövető Rendszer adatai alapján az itt végzett hallgatók átlagosan két hónapon belül el tudnak helyezkedni tanulmányaik befejezése után. A Semmelweis Egyetemmel kapcsolatos további információk és adatok az alábbi linken elérhető kiadványban olvashatóak.
Arról, hogy a standnál információt adó hallgatók miként látták a rendezvényt itt olvashatnak

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.