A felvételi eljárás menete, a ponthatárok, a vizsgák és a kollégiumi élet érdekelte leginkább a középiskolásokat a csütörtökön megnyílt 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A pályaválasztás előtt álló vagy továbbtanulást fontolgató érdeklődőknek szóló rendezvényen a több mint száz oktatási intézmény között az Semmelweis Egyetem karonként elkülönített standokon várta az érdeklődőket.

Megnyílt a háromnapos 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen a Semmelweis Egyetem a Pető András Karral (PAK) kiegészülve immár hat karral képviseltette magát. A felvételizők szombatig személyesen kaphatnak információt a karok képviselőitől. Emellett ingyenes, az egyetemet bemutató kiadvány is készült a rendezvényre. A kiállítás első napján sokan keresték meg kérdéseikkel a Semmelweis Egyetem standjait.

Horváth Lili az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) képviseletében elmondta, a leggyakrabban idén is az emelt szintű érettségi vizsgára felkészítő tanfolyam érdekelte a pályaválasztás előtt állókat. A középiskolások először általánosságban kérdezősködtek az orvostudományról, majd konkrét kérdéseket tettek fel a karról. Minden évben kérdés a ponthatárok értéke, hogy kémiából vagy fizikából érdemesebb-e érettségizni, és nagyon sok fiatal nincsen tisztában azzal, hogy hány év után lehet szakosodni az egyetemen. Hozzátette: arra is sokan voltak kíváncsiak, hogy pontosan hogyan néznek ki a gyakorlatok, mikor találkoznak először igazi betegekkel.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) ismertsége egyre nő, minden évben többen jönnek célzottan a kar standjához – mondta el Kalmár István, a Digitális Egészségtudományi Intézet ügyvivő szakértője. Hozzátette: a jelentkezők jelentős része második vagy harmadikként jelöli meg a szakot, de javuló tendencia, hogy nő az első helyesek aránya is. A legtöbben a szakokról szerettek volna részleteket megtudni, és az elhelyezkedési lehetőségekről kérdeztek. A felvételi előtt állók leginkább a Digitális Egészségtudományi Intézet képzése, az egészségügyi szervező alapszak iránt érdeklődtek, mely új mintatantervvel indult szeptembertől, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetve a gyakorlati órákra. Kalmár István szerint a kar mesterképzései iránt érdeklődők várhatóan szombaton érkeznek majd a kiállításra.

Kiemelt érdeklődés övezte az Egészségtudományi Kar (ETK) standját is, ahol Szabó Cintia kari HÖK elnök szerint idén a dietetika, a gyógytornász és nagy meglepetésére a népegészségügyi ellenőr szakirány keltette fel leginkább a pályaválasztás előtt állók figyelmét. A fiatalok  gyakori kérdései között szerepelt, hogy egyes szakirányokkal mely területeken, a magán- vagy az állami szférában lehet-e inkább elhelyezkedni, illetve a várható bérekről is szerettek volna tájékozódni a végleges döntés előtt.

Bernáth Róbert a Fogorvostudományi Kar (FOK) részönkormányzatának alelnöke úgy vette észre, a diákok nagyjából fele célzottan hozzájuk érkezett, közülük néhányan az ÁOK és a FOK között vacillálnak. Sok fiatal aggódik a felvételi miatt, többen az emelt szintű érettségire való felkészülésben vártak tőlünk tanácsokat – fejtette ki. Jó néhányan beszámoltak arról, hogy a próbaérettségijükkel elégedetlenek, ezért magánórákon vagy csoportos felkészítő tanfolyamon gondolkodnak – fogalmazott Bernáth Róbert. A legtöbb fiatalt a szájsebészet területe érdekelte idén, de a szakvizsgákról és a kollégiumi körülményekről is érdeklődtek.

Pintér Dominik is célzottan a FOK standjához érkezett, ő a felvételi követelményekről, a jelentkezés menetéről, az oktatás minőségéről és a vizsgákról informálódott. A végzős diák már kilencedik osztályban eldöntötte, hogy a fogorvostudomány érdekli, azóta minden tőle telhetőt megtesz, hogy felvegyék az egyetemre. Az intézmény presztízse miatt mindenképpen Semmelweis Egyetemen szeretne diplomázni.

A minőségi mutatók és a képzési rangsorok alapján a szakterületi összehasonlításban hagyományosan első helyen álló Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) standjánál is kisebb tömegek álltak a csütörtöki nap során – számolt be Kiss Viktória HÖK tag. Az általános kérdések mellett magáról a gyógyszerészképzés részleteiről is sokan tettek fel kérdéseket, a felvételi eljárás és a ponthatárok mellett sok középiskolás érdeklődött arról, hogy mennyire nehéz megfelelni a képzés követelményeinek. Felhívtuk a diákok figyelmét, hogy a karra nem csak bejutni, hanem bent maradni is nehéz, épp ezért kevés, ha valaki csak a vizsgaidőszakban tanul – fogalmazott Kiss Viktória.

A 18 éves Tóth Zsuzsanna és édesanyja hosszú perceket töltöttek a PAK delegáltjaival beszélgetve. A fiatal lány nyáron döntötte el, hogy konduktor szeretne lenni, és bár sokat olvasott a karon folyó képzésről, a felvételi eljárás, azon belül is az alkalmassági vizsga kapcsán maradtak még megválaszolatlan kérdései.

Nem Tóth Zsuzsanna volt az egyetlen, akit az alkalmassági vizsga követelményei érdekeltek elsősorban. Dr. Balogh Emese, a PAK Tanulmányi és Hallgatói Központ Karrieriroda osztályvezetője elmondta, az első nap tapasztalatai alapján sok pályaválasztás előtt álló középiskolás bizonytalan a felkészültségében, ezért őket egy személyes beszélgetést követően nyomtatványokkal és prospektusokkal próbálták segíteni az információszerzésben. Az osztályvezető hozzátette, a korábbi évek bevált gyakorlatához hasonlóan idén is jelen vannak a kiállításon a kart képviselő hallgatók mellett oktatók, valamint a Tanulmányi és Hallgatói Központ Karrierirodának képviseletében személyesen ő maga. Érdekesség, hogy tavaly óta emelkedő tendenciát mutat a karra jelentkező férfiak száma – jegyezte meg dr. Balogh Emese.

A felvételizők február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre, az e-felvételi rendszerén keresztül. A Semmelweis Egyetem a következő tanévben összesen 2544 hallgatót vehet fel a felvi.hu-n olvasható adatok szerint. Az egyetem különböző képzéseire átlagosan három-négyszeres a túljelentkezés, a Diplomás Pályakövető Rendszer adatai alapján az itt végzett hallgatók átlagosan két hónapon belül el tudnak helyezkedni tanulmányaik befejezése után.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.