Átvehették diplomájukat a Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszékén végzett klinikai és mentálhigiéniai felnőtt, illetve gyermek és ifjúsági szakpszichológusok. 

RS26668_KA-20150113-IMG_2373-klinikai-pszichologia-diplomaoszto-scrA harminckét frissdiplomást dr. Perczel Forintos Dóra, a Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője köszöntötte. Mint elmondta, a most végzettek 1220 szakmai órán vettek részt, emellett széleskörű gyakorlati tapasztalatra tettek szert. Akik ezt a komplex, integrált képzést teljesítették, bizonyították, hogy valamennyien elkötelezett személyiségek, és bár számukra most egy út véget ér, egy másik, új szakasz épp most veszi kezdetét – fogalmazott a tanszékvezető. Azt tanácsolta a frissen végzetteknek, hogy a szükséges mesterségbeli tudás figyelembevételével, amikor kell, hallgassanak a megérzéseikre is. Emellett elengedhetetlen a társszakmákkal, például az onkológusokkal vagy belgyógyászokkal való együttműködés is – tette hozzá. A jó pszichoterapeuta nem foglal állást, mégis értéket közvetít – vélekedett, hozzáfűzve, hogy a szakember identitását saját élete hitelesíti, magatartása tehát minta azok számára, akiknek segít.

RS26632_KA-20150113-IMG_2491-klinikai-pszichologia-diplomaoszto-scrDr. Perczel Forintos Dóra arra is felhívta a figyelmet, hogy egy, a Szakmai Kollégium által két évvel ezelőtt jóváhagyott rendelet a klinikai szakpszichológus alkalmazását összesen 108 területen írja elő teljes vagy részmunkaidőben, többek között belgyógyászati és szívtranszplantációs osztályon, angiológián, allergológián, gyermekhematológián, krónikus tüdőgyógyászaton és háziorvosi rendelőben. Mint mondta, számos lehetőségük lesz tehát a most végzetteknek, akiket végül arra buzdított, hogy kezdeményezzenek, hiszen csak így változtathatnak a dolgok folyásán, bármiről is legyen szó.

A 2014 őszén végzett klinikai szakpszichológusok egy négyéves képzést követően tettek szakvizsgát, 20-an kiválóan megfelelt, míg 12-en megfelelt minősítéssel. Hippokratészi esküjük letétele után dr. Perczel Forintos Dóra tanszékvezetőtől vehették át okleveleiket.

Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.