Elindult a 2015-ös felvételi eljárás, a Semmelweis Egyetem nappali képzésre összesen 1372 hallgatót vehet fel, esti és levelező képzésre 1304 főt, távoktatási munkarendben nem indít szakokat – derül ki a felvi.hu táblázatából. A kapacitásszámok magában foglalják az alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve az állami ösztöndíjas és önköltséges helyekre felvehető hallgatók létszámát. 

RS10376__ZZS5048-scrA január 22-én kezdődő háromnapos Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Semmelweis Egyetem mind az öt kara jelen lesz, így a felvételizők személyesen kaphatnak információt a karok képviselőitől. Emellett ingyenes, az egyetemet bemutató kiadvány is készül a rendezvényre, mely két-két oldalon ismerteti az egyes karokat, illetve a felvételi követelményeket.

A Semmelweis Egyetemen végzett hallgatók átlagosan kevesebb, mint két hónap alatt elhelyezkednek, az itt végzettek közel kilencven százaléka ismét ide jelentkezne, ha pályaválasztás előtt állna.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara a szakterületen országos szinten vezeti a karok rangsorát. Az orvosi képzési területen a felvételi eljárásban két érettségi vizsgatárgy elfogadott: biológia, valamint fizika vagy kémia – mindkettőt emelt szinten kell teljesíteni. A ponthatár 2014-ben az államilag támogatott nappali képzésben 432 volt.

RS11217__ZZS1206-scrAz Egészségügyi Közszolgálati Kar meghatározóan társadalomtudományi orientáltságú, de határterületi képzéseket is integráló kar. A 2014/15-ös tanévben három akkreditált graduális képzést indít: egészségügyi szervező alapképzés, szociális munka és egészségügyi menedzser mesterképzés. 2013-ban új mesterképzésként sikeresen akkreditálta a mentálhigiénés családtudományi és családterápiás szakot is.

Az Egészségtudományi Kar magas szintű képzést és versenyképes oklevelet biztosít az egészségtudományok területén. Képzési kínálata alapképzésekből (ápolás és betegellátás, egészségügyi gondozás és prevenció, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus, egészségügyi szervező), mesterképzésekből (táplálkozástudomány, ápolás, fizioterápia), valamint számos szakirányú továbbképzésből áll.

RS15174_KA-20140410-IMG_9617-fok-kari-napok-scrA Fogorvostudományi Kar ötéves képzését elvégzők fogorvos doktorok lesznek, az itt megszerzett oklevél feljogosítja őket a hivatás önálló gyakorlására. A felvételi követelmény két emelt szinten teljesített érettségi (biológia és kémia vagy fizika). A kar népszerűségét mutatja, hogy 2014-ben a hasonló képzések közül ide lehetett a legmagasabb pontszámmal (424) bekerülni.

A Gyógyszerésztudományi Kar a minőségi mutatók és a képzési rangsorok alapján hagyományosan első helyen áll a szakterületi összehasonlításban. A karra eddig minden esetben csak felvételi többletpontok segítségével lehetett bejutni. Gyógyszerész diplomát szerzők sokféle munkahely közül választhatnak, napjainkban egy Budapesten végzett gyógyszerészre 3-4 állásajánlat jut.

További részletek a karokról a honlapra elektronikus formában január 22-től megtalálható kiadványban olvashatók majd. 

A felvételizők február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre. Idén már csak online, az e-felvételi rendszerében adhatók le a jelentkezések. 2015-től további 25 szakon vezetik be a központi ponthatárt, így a legnépszerűbb bölcsészszakokon, az osztatlan tanári és az orvosi szakon is megvannak már az idei minimumponthatárok

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.