A hámszöveti sérülés biológiájával foglalkozik posztdoktori ösztöndíjasként az Egyesült Államok egyik vezető onkológiai kutatóintézetében dr. Enyedi Balázs, az Élettani Intézet Junior Prima Díjjal kitüntetett tanársegédje. Mint mondja, a szöveti szintű jelátviteli folyamatokat, a sejtek közötti kommunikációs mechanizmusokat szeretné alaposabban megérteni.  Főként molekuláris biológiai és fluoreszcens mikroszkópos technikákat alkalmaz kísérletei során, mivel ez utóbbiak már egyetemi hallgató korában elvarázsolták. 

Dr. Enyedi Balázs Junior Prima díjas kutató„Belső döntésként választottam ezt a pályát miközben láttam magam előtt a sok pozitív példát” – nyilatkozta dr. Enyedi Balázs azzal kapcsolatban, hogy családjában generációkon átívelő hagyomány az orvoslás. Már egyetemista korában egyértelművé vált számára, hogy az orvostudományon belül a kutatás felé orientálódik. Másodévben kezdte el a tudományos diákköri munkát, először az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetben dr. Buday László mellett. Itt ismerkedett meg a fluoreszcens mikroszkópos technikával, mely azóta is szinte minden kutatását végigkíséri. Összetett szöveti rendszerek vizsgálatára is nagyon hatékony ez a módszer, mely lehetővé teszi, hogy egyedi sejtek szintjén vizsgálhassuk a biológiai folyamatokat. Ily módon egy új, mélyebb kontextusban érthetjük meg a komplex működések részleteit – magyarázza, miért tartja különösen vonzónak ezt a területet. 

A TDK-munkát, majd később a PhD-tanulmányokat az Élettani Intézetben, dr. Geiszt Miklós laboratóriumában folytatta tovább, ahol a reaktív oxigénszármazékok sejten belüli szerepével foglalkozott. „Nehézséget okozott, hogyan mérjük a reaktív oxigénszármazékok (például a hidrogén-peroxid) mennyiségét a sejtek, sejtalkotók szintjén” – meséli a fiatal kutató, vázolva, hogy egy saját fluoreszcens detektálási technikát is kifejlesztett a hidrogén-peroxid mérésére. Ez az egyedi megoldás nemcsak a detektálás problémáját oldotta meg, tulajdonképpen ez a munka nyitotta meg számára az utat a mostani, Egyesült Államok-beli laborba, ahol 2011 óta dolgozik posztdoktori ösztöndíjasként.

Dr. Enyedi Balázs Junior Prima díjas kutatóA New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center több mint 100 laborjával  a rákkutatás zászlóshajója az Egyesült Államokban. „A mi kutatócsoportunk a sebzés/sebgyógyulás biológiájával foglalkozik, arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen jelek keletkeznek a nyálkahártyák sérülése során, milyen szignálok felelősek azért, hogy immunrendszerünk szinte azonnal reagál a sebzésre” – mutatja be munkahelyét. Sokáig tartotta magát az a vélekedés, hogy alapvetően a sérült sejtekből passzív módon felszabaduló molekulák aktiválják a védekező mechanizmusokat és a seb záródását. Laborjában mutatták ki korábban, hogy sérülés következtében a hámsejtek hidrogén-peroxidot termelnek, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a fehérvérsejtek felismerjék a sérülés helyét. Dr. Enyedi Balázs posztdoktori kutatásának köszönhetően derült fény arra, hogy más típusú, talán fontosabb faktorok is hozzájárulnak a sérülést követő védekező mechanizmusok aktiválódásához.  Világossá vált, hogy az általa vizsgált nyálkahártyák felszínét borító hipozmotikus folyadék bejutása a szövetek közötti térbe további fontos tényezője a gyulladásos folyamat és a sebzáródás beindításának.  Ez volt amerikai munkájának eddigi legfontosabb, szemléletváltást is hozó eredménye, amit elsőszerzős cikkben közölt a nagy presztízsű Nature Cell Biology folyóiratban.

Dr. Enyedi Balázs szeretné lezárni azokat a vizsgálatokat, melyek közvetlen kérdésként adódnak a fenti eredményekből. Ehhez előreláthatóan további 1-1,5 évre lesz szüksége, majd ezt követően haza szeretne térni, és a megszerzett tudással felvértezve saját labort alapítani.

Dr. Enyedi Balázs Junior Prima díjas kutatóDr. Enyedi Balázs az amerikai intézetben zebrahalakon végzi kutatásai jelentős részét. E viszonylag könnyen kezelhető és vizsgálható modellszervezetben az emberi gének mintegy hetven százaléka megtalálható, ezért az elmúlt öt-tíz évben alkalmazása egyre népszerűbbé vált a kutatók körében. A halakban kifejezett fluoreszcens fehérjék mikroszkópos technikákkal jól követhetők. Segítségükkel láthatóvá tehető és számítógépes/matematikai kiértékelést követően megérthető, hogy miként szerveződik és működik egy összetett szöveti rendszer – mutat rá dr. Enyedi Balázs. További érdekesség, hogy a zebrahalat, mint modellt egy magyar származású kutató, Streisinger György kezdte el népszerűsíteni a hetvenes-nyolcvanas években. Dr. Enyedi Balázs tervei között szerepel, hogy hazatérése után a Semmelweis Egyetemen is bevezesse ezt a kísérleti megközelítést.

Habár Amerika és Magyarország között a kutatási feltételekben is van különbség, a mentalitásbeli eltérés legalább ennyire fontos. „Az Államokban mintha hallgatólagosan elvárnák, hogy kérdezz, kérdőjelezd meg a dolgokat, alapfeltevéseket. Továbbá, kevéssé számítanak a hierarchikus viszonyok, a tudományos kérdésfelvetésben pedig nagyobb léptékben, bátrabban mernek gondolkozni. Nem könnyű ezt a hozzáállást átvenni, de feltétlenül érdemes rá törekedni idehaza is” – összegzi eddigi külföldi tapasztalatait dr. Enyedi Balázs.

A Semmelweis Egyetem másik idei Junior Prima Díjas kutatójával, dr. Bödör Csabával korábban megjelent interjú ide kattintva olvasható.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.