RS24172_KA-20141030-IMG_3122-se-szalon-scrDr. Böhm József neurológus közép-európai gyűjteményének harminc darabja látható a Semmelweis Szalonban. A kiállítást dr. Gál János klinikai rektorhelyettes nyitotta meg, aki arról is beszámolt, hogy a gyűjtőt szoros szálak fűzik a Semmelweis Egyetemhez, hiszen éppen a megnyitó napján védte meg PhD értekezését a Neurológiai Klinikán. Az esemény másik főszereplőjéről, Jovián Györgyről megosztotta: Munkácsy-díjas erdélyi magyar festőművész és grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának tagja.

Dr. Böhm József gyűjtőszenvedélye családi örökség, hiszen már orvos édesapja is vásárolt festményeket. Eleinte a nagybányai festészet érdekelte, majd a két világháború közötti kolozsvári és brassói művészek képeit gyűjtötte – derült ki Jovián György beszámolójából. Dr. Böhm József szerint ez annak is köszönhető, hogy az orvosoknak általában van érzékük a művészetekhez.

RS24163_KA-20141030-IMG_3188-se-szalon-scr„Egy gyűjtő akkor jó igazán, ha a saját korát is ismeri, nem csak régi tárgyakat gyűjt” – fogalmazott. Hozzátette: ez azért is fontos, hiszen a magyar művészek akkor járnak legjobban, ha megmérettetnek a külföldiekkel. Tapasztalata szerint ugyanis a kelet- és közép-európai művészet a nyugat-európai múzeumokban alul van reprezentálva, ezt pedig, mint fogalmaz, nem tartja igazságosnak. Izgalmas lenne ugyanis a kortárs művészetekben is felfedezni olyan értékeket, amik megmutatják ennek a régiónak a gazdagságát. „Célom tehát, hogy egy nívós közép-európai gyűjteményt hozzak létre, ezért jelenleg ebben a régióban igyekszem felkutatni az érdekes alkotásokat” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: egy kép valódi értéke nem az árában, sokkal inkább abban mutatkozik meg, hogy művészileg mekkora értéket képvisel.

Jovián György szerint dr. Böhm József legendásan jó kapcsolatot ápol azokkal a művészekkel, akiknek alkotásait gyűjti, sokakhoz baráti szálak is fűzik. „Különböző szempontok alapján lehet egy-egy művet megközelíteni, de a gyűjtőnek mindenképp meg kell látnia a lényeget, ebben pedig nekem maguk a művészek segítenek, rengeteget tanulok tőlük” – számolt be dr. Böhm József. Kiemelte ugyanakkor, hogy bár az alkotók és a művészettörténészek jó tanítómesterek, fontos, hogy legyen saját látásmódunk is. A gyűjtőnek leginkább a saját feje után kell mennie – fogalmazott.

RS24155_KA-20141030-IMG_3232-se-szalon-scr

Dr. Böhm Józsefnek legendás az állóképessége, ami bizonyára sportolói múltjának köszönhető. Asztaliteniszben a klubjával annak idején két alkalommal is európabajnoki címet nyert el, most pedig egyszerre szervez kiállítást, ledoktorál, este pedig művészetről beszélget – összegzett Jovián György. „Én a családomtól kapom az energiát, egy harmonikus családi háttérrel ugyanis sok dologra lehet egyszerre koncentrálni. De a lényeg: ha örömmel csinál az ember valamit, akkor az jól is megy” – vélekedett dr. Böhm József. 

A kiállításmegnyitón Korzenszky Klára pszichológus, énekművész, a Makám együttes szólistája énekelt.

A tárlat november 17-ig látogatható, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a rendezveny@semmelweis-univ.hu e-mail címen vagy a 20/663-2638-as telefonszámon.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

12kép

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.