Kalocsai Enikő képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. Dr. Tímár József, a Doktori Tanács elnöke köszöntötte a megjelenteket, a művésszel dr. Matits Ferenc művészettörténész beszélgetett, aki kiemelte: az itt kiállított képek ráébresztenek bennünket a természetben, a világban zajló események, folyamatok ciklikus körforgására.

Kalocsai Enikő közel négy évtizede döntött arról, hogy képzőművész lesz, már általános iskolás korától délutánonként rajzolni és festeni járt – emlékszik vissza. Művészetét kezdetben a konstruktivizmus jellemezte, a tömegek és a formák viszonyát jelenítette meg, azaz a geometrikus formákat helyezte előtérbe. Mint mondta, mindig is nagyon érdekelte a természet, gyakran használt motívumai is természeti jelenségekből indulnak ki, emellett az idő múlása és annak képi megjelenítése is foglalkoztatja. Szintén érdeklik a tükröződések, a tükrök játékával ugyanis szerinte különféle térdimenziók hozhatók létre. Előszeretettel festi le autók visszapillantó tükreit, mint fogalmazott, az abban megjelenő látványt kedveli, ahol szintén jól megragadható az idő.

Galéria

12kép

A Szalonban kiállított képei különböző pitypangos mezőket jelenítenek meg, illetve a növény életének különféle fázisait ábrázolják. Kalocsai Enikő három éve gyűjti és tanulmányozza a pitypangokat: amint előbújnak az árokparton, a réten, az út hasadékaiban a sárga virágú növények, ezeket lefényképezi, begyűjti, kiszárítja és dunsztos üvegbe vagy tárolóba teszi őket. Dr. Matits Ferenc művészettörténész a botanikus növénygyűjtő munkásságához hasonlította a munkafolyamatot. A festőművész saját elmondása szerint azért választotta éppen a pitypangokat, mert a virágokon keresztül jól meg tudja ragadni az időt, a természet körforgását. A kiállított nyolc részes Pitypang című művénél szinte filmszerűen pereg le előttünk egy növény élete – vélekedett dr. Matits Ferenc. Hozzátette: Kalocsai Enikő festményeit hosszasan érdemes szemlélni, mert csakis akkor jut el hozzánk, nézőkhöz azok tartalma.

A művészettörténész szólt róla, hogy a pitypangot gyógynövényként tartjuk számon, beszélt annak számos jótékony hatásáról is. Mint mondta, a képek pozitív hatást gyakorolhatnak ránk, hiszen a zöld szín dominál rajtuk, ami nyugtatólag hat az idegrendszerre, csökkenti a vérnyomást, emellett biztonságot kelt.

A kiállítás megnyitóján Tóth Viktor zongoraművész és Fritsch Boglárka hegedűművész szórakoztatta a megjelenteket.

Bódi Bernadett
Fotó: Erdős Dénes

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.