A Nyírő Gyula Kórház-OPAI és a Semmelweis Egyetem konzorciumában 130 millió Ft támogatásból, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett megvalósuló infrastruktúra-fejlesztési kiemelt projekt során felújítják a Nyírő Gyula Kórház-OPAI számos kórtermét és orvosi szobáját. Emellett Pszichiátriai Betegfogadó Részleget alakítanak ki, továbbá beindítanak egy a Minnesota Modellre épülő, intenzív terápiás programot, valamint egy, a pszichiátriai és addiktológiai betegellátást és kutatást segítő laboratóriumi műszert szereznek be.

RS24092_KA-20141028-IMG_2819-scrA Semmelweis Egyetem Forenzikus pszichiátriai részlege szakmailag megalapozottabb elmemegfigyelési vélemények kialakítását teszi majd lehetővé; ezáltal az igazságügyi pszichiátriai szakértők által végzett ambuláns vizsgálatok kiegészülhetnek speciális kórházi osztályon végzett vizsgálatokkal is.

Sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a Nyírő Gyula Kórház-OPAI-ban 2014. szeptember 15-én – a földszinten kialakítandó Pszichiátriai Betegfogadó Részleg munkaterületének átadásával – megkezdődtek a felújítási munkálatok. A kivitelezés fővállalkozója a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. Miután a bontási munkálatok befejeződtek, megkezdődtek a jelenleg is tartó szárazépítészeti munkák, valamint a villamos, klíma és épületgépészeti alapvezeték-szerelési munkák. A munkálatok ideje alatt mind a kivitelezőnek, mind az érintett osztályok dolgozóinak kiemelt feladata a betegek folyamatos ellátásának biztosítása. Ugyanebben az időszakban elkezdődött az eszközbeszerzésre irányuló közbeszerzési eljárás, melynek eredményhirdetése a közeljövőben várható.

RS24089_KA-20141028-IMG_2829-scrA Semmelweis Egyetem is elindította a létrehozandó Forenzikus részleg működtetéséhez szükséges orvosi eszközök, valamint bútorok beszerzését: az eszközök jelentős részét már megrendelték, valamint több orvosi eszközt is leszállítottak.

A KMOP-4.3.2/B-13-2014-0001 azonosítójú projekt célja, hogy elősegítse a hazai pszichiátriai és addiktológiai ellátások színvonalának növelését és hozzájáruljon a teljes mentális ellátórendszer egésze minőségének és teljesítőképességének javításához. A fejlesztés által nőni fog a lakosság biztonságérzete, az ellátórendszerbe vetett bizalma és javulni fog a pszichiátriai betegek adekvát ellátáshoz jutásának esélye, valamint a bíróságok működésének hatékonysága.

RS24083_KA-20141028-IMG_2847-scrA projekt fontosságát mutatja, hogy a mentális megbetegedésben szenvedők száma eléri a lakosság egyharmadát, tehát 3-4 millió főt, kóros játékszenvedélyben a lakosság 0,5-1 százaléka szenved, alkoholfüggőségben pedig kb. 500 ezer fő, azaz a lakosság 5 százaléka.

A Nyírő Gyula Kórház projektindító rendezvényén a sajtó képviselői körbejárhatták a helyszínt.

Forrás: „Az OPAI Fejlesztése” projekt 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

opai

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.