14. alkalommal nevezhetnek hallgatók, oktatók és középiskolák végzős diákjai a Tudás Útja futóversenyre, ami idén is a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjétől rajtol november 9-én 11 órakor. A szervezők az eseménnyel a mozgás örömét, az egészséges életmódot szeretnék népszerűsíteni.

Tudás Útja futásFelmérések alapján a magyar fiatalok keveset sportolnak, mi pedig ezen szeretnénk változtatni – hangsúlyozta honlapunknak dr. Mészáros György, az Elméleti Orvostudományi Központ főigazgatója. Az esemény főszervezője arról is beszámolt, hogy tavaly közel hétszázan vettek részt, 2014-ben azonban már háromezer nevezésre számítanak, azóta ugyanis számos külföldi egyetemmel és társintézménnyel felvették a kapcsolatot. „Ez kitűnő alkalom lesz arra, hogy a különböző országok egyetemeinek hallgatói ne csupán megmérkőzzenek egymással, de ösztönözzék is egymást és tapasztalatot cseréljenek” – fejtette ki dr. Mészáros György.

RS4867_20121111-IMG_7891-attekovacscom-scr (1)A futók érintik a belvárosi egyetemeket és a Magyar Tudományos Akadémiát is, így szó szerint is a Tudás útján haladnak. Az „Akadémiai 6-os” táv célja az MTA előtti parkoló, míg a félmaraton a pesti alsó rakparton, majd két hídon áthaladva, 21,1 kilométer után a start helyszínén, a Nagyvárad téren ér véget. Az eseményen részt vesz többek között Gyenesei Leila többszörös olimpikon, világbajnok öttusázó, valamint az újraindult „Játék határok nélkül” sorozat magyar csapatának profi ökölvívó, kaszkadőr és légtornász tagjai is.

A verseny évről évre népszerűbb, tavaly várakozáson felüli volt az érdeklődés, rekordszámú versenyző indult: 32 hazai és öt ország külföldi felsőoktatási intézményéből 655-en futottak félmaratont vagy 6 kilométert. Az idei Tudás Útjára már most várják a jelentkezőket, akik nem csak egyénileg, hanem csapatban is indulhatnak, a legnagyobb, illetve a győztes csapat pedig különdíjat is kap. A rendezvényhez kapcsolódó programok a testmozgást mentális tréninggel egészítik ki, így a résztvevők hasznos információkat kaphatnak az egészséges életmódról és a futásra való felkészülésről.

RS4855_20121111-IMG_7856-attekovacscom-scr (1)A versenyt a Semmelweis Egyetem, a Hallgatói Közösségi és Sport Egyesület (HKSE) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szervezi a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) részvételével. A Tudás Útja a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB), félmaratoni Budapest Bajnokság és nyílt egyetemi-főiskolai Európa-kupa is egyben, ahol az egyetemek-főiskolák csapatai mérkőznek meg egymással.

RS23908_KA-20141020-IMG_9511-tudas-utja-sajtotajekoztato-scrA programról tartott, október 20-i sajtótájékoztatón dr. Mészáros György mellett részt vett többek között dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, aki kiemelte, hogy az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) égisze alatt rendezik meg a futóversenyt, ami komoly erkölcsi támogatást jelent.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gyenesei Leila olimpikon, világbajnok öttusázónő és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó. Mindketten kiemelték, mennyire fontos, hogy a hallgatókkal megismertessék a sport örömét.  

Az előzetes, egyéni és csapatos online nevezés határideje november elseje, aki erről lemarad, a helyszínen is nevezhet. A nevezési díjakról, kategóriákról és a regisztráció feltételeiről itt olvasható további információ.

Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.