A Semmelweis Egyetem Operatív Irányító Központjához (OIK) július 8-áról 9-ére virradó éjszaka több mint száz bejelentés érkezett a viharkárok miatt az egyetem területéről. Az OIK-tól kapott tájékoztatás szerint nyolcvan káreset elhárításán az egyetem partnercégei dolgoznak. Több bejelentés is érkezett például liftleállás, beázás, ereszcsatorna-sérülések, áramkimaradás, elektromos problémák, leszakadt vezetékek, kitört ablakok, cserepek megbomlása miatt. További több mint húsz esetben olyan súlyosabb károkról kaptak értesítést az OIK munkatársai, amiket a katasztrófavédelemhez, illetve a tűzoltósághoz kellett továbbítani.

received_480250588810870A Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömbjében nagy károkat okozott a vihar és rövid áramszünet is volt, de sérülésről, balesetről vagy a betegellátásban fellépő érdemi üzemzavarról nem érkezett információ – tájékoztatott a Külső Klinikai Tömb tömbigazgatósága. Az egyik leglátványosabb káresemény, hogy faágak szakadtak az átadás előtt lévő betegszállító, betegközlekedő folyosóra. A tömb területén számos kisebb-nagyobb faág letört, leszakadt, egy helyen világítási elektromos kábel is sérült. A károk pontos felmérése, a normál körülmények helyreállítása folyamatban van.

received_480250435477552A Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) 15. és 18. emeletén egy-egy kétszárnyú ablakot tokostul kimozdított a vihar, az üvegek is betörtek – mondta honlapunknak Kóra Erzsébet gazdasági és üzemeltetési igazgató. Tájékoztatása szerint az épület ötödik emeletén a liftelőtér tanácsterem felőli oldalán szintén betört egy ablak, amin keresztül a villámhárító rögzítőlapjainak egy darabját bevitte a szél. A villámhárító rögzítőlapjai máshol is megsérültek: volt, amelyiket a viharos szél az Elnök utcáig elvitte. A Hallgatói Önkormányzat mindkét szintje, valamint az épület déli oldalán sok helyiség beázott a csukott ablakok mellett, de volt, ahol ki is nyitotta az ablakokat a vihar. A veszélyt még az éjszaka folyamán elhárították, dokumentálták a károkat a biztosító felé és elkezdték a helyreállítást.

A vihar megbontotta a Tömő utcai Balassa János Kollégium lepényépületének tetején lévő szigetelést is. Dr. Godó Ferenc, a Kollégiumok Igazgatóságának vezetője arról számolt be, hogy az egyetem többi kollégiumát nem érte jelentős kár, mindössze néhány tetőcserép repült le, illetve egy-két fa kidőlt. A kárfelmérés jelenleg is tart, a szükséges helyreállításokat pedig már megkezdték.

image-c026eec7f37b92a5029e058c16bdf27161afc683841ffb58f83e6Az Egészségügyi Menedzserképző Központ udvarán is okozott fennakadást a vihar. Egy hatalmas fa ugyanis derékba törve rádőlt a felső parkoló és az épület közti támfalra – mondta Farkas Beáta gazdasági vezető.

Az egyetem infrastruktúráját informatikai és távközlési károk is érték. A délután háromnegyed ötkor fellépő áramszünet miatt ugyanis a Külső Klinikai Tömbben, a NET-ben és a Markusovszky Lajos Kollégium épületében rövid időre leállt az informatikai rendszer. A NET 14. emeletén lévő immunológiai laboratóriumban és a Pszichiátriai Klinikán egy-egy switch (számítástechnikai hálózati elosztó) meghibásodott, ezek cseréje folyamatban van. Mostanra a szerverek és az alapvető informatikai rendszerek rendben üzemelnek és a telefonhálózat is működik.

Személyi sérülést nem okozott a vihar az egyetem területén. Bár az egész 8. kerületben fél órára leállt az áramszolgáltatás, mindenütt beindultak a tartalék áramforrások, így a betegellátásban sem okozott érdemi zavart a szélsőséges időjárás.

A Semmelweis Egyetemen történt vagyonkárok bejelentésének menetéről az Intraneten, a Biztosítás menüpontban található információ. Szintén itt található meg az ún. „Kárbejelentő nyomtatvány”. Az egyetemi biztosítás kizárólag az egyetem vagyontárgyaira terjed ki.

Nemes-Mozer Mária, Dobozi Pálma

Fotó: Biztonságtechnikai Igazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.