Szeptember óta végzi a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) üzemeltetési feladatait Hetényi Ferenc tömbigazgató. Mint arról a honlapunknak adott interjúban beszámolt, a mindennapos kisebb-nagyobb felújítások mellett például az irodai eszközpark fejlesztése is a tervei között szerepel, valamint energiahatékonysági beruházásként rövidesen napelemeket telepítenek a Semmelweis Egyetem egyik legtöbb intézetet magába foglaló épületének tetejére.

A közgazdász végzettségű Hetényi Ferenc könyveléssel kezdte pályafutását, több mint 10 évig a gépjárműfinanszírozásban dolgozott a General Motors pénzügyi szolgáltatójánál, ahol cégvezető pozíciót is betöltött. Rövid ideig banki területen tevékenykedett, majd 2012-ben került az Állami Autópályakezelő Zrt.-hez útdíjszolgáltatási főosztályvezetőként, ezt követően a Pető András Főiskolán helyezkedett el, és a külföldi gyerekek fejlesztésével Magyarországon és a világ 12 országában foglalkozó konduktorok ügyeit intézte, valamint a külső üzleti kapcsolatokat felügyelte. A Semmelweis Egyetemre a Pető András Kar augusztusi integrálásakor került, amikor megpályázta a NET tömbigazgatói pozícióját, ahol szeptember óta kinevezett vezető.

Kiemelte, hogy egy alapvetően stabil gazdálkodású egységet vehetett át elődjeitől (Kóra Erzsébettől és Nagy Zoltántól), és a NET régi munkatársainak tapasztalata komoly támogatást jelentett számára az első hetekben. 89 méteres magasságával a NET Magyarország legmagasabb középülete, a 22 emeletes toronyház számos orvosi kutatóintézetnek, oktatási helyiségnek, irodának ad helyet, emellett az ún. lepényépületben található a két nagyelőadóterem, a díszterem és az aula, amelyek szintén az egyetem ikonikus részei. Hetényi Ferenc kitért rá, hogy az intézetek önálló gazdálkodással működnek a házban, de a tömbigazgatóság biztosítja ezek adminisztrációs hátterét és a teljes épület fenntartását, biztonságtechnikai felügyeletét és karbantartását.

A 40 éves épületben folyamatosan végeznek kisebb-nagyobb felújításokat, az új igazgató általános célként fogalmazta meg az állandó tisztaság és ápolt környezet fenntartását, ide értve például a külső, füves terület rendben tartását is. Mint mondta, az épület adottságait figyelembe véve különösen nagy figyelmet kell fordítani a biztonságtechnikai szabályok betartására, amiben kiemelte a Biztonságtechnikai Igazgatóság munkatársainak közreműködését. Hetényi Ferenc beszámolt róla, hogy a NET energetikai korszerűsítése érdekében hamarosan napelemek kerülnek a tetőre, amelyek használatával csaknem egyhavi villanyszámlát takaríthatnak meg.

A NET saját bevételekre például rendezvények és filmforgatások helyszíneként tud szert tenni – monda Hetényi Ferenc hozzátéve, hogy mindkét területen komoly érdeklődés mutatkozik a Nagyvárad téri épület iránt. Kitért rá, hogy a tavaly megújult díszteremben további kisebb-nagyobb fejlesztéseket terveznek, így például a terem árnyékolásának korszerűsítését és a projektor cseréjét, amelyek hozzájárulnak, hogy egész évben magas színvonalú vetítéstechnika álljon rendelkezésre az itt megrendezett események számára. Emellett tervben van a díszterem és a két nagyelőadó hangtechnikai rendszerének felújítása is – számolt be az igazgató. Hetényi Ferenc elmondása szerint szervezeti fejlesztés, a munkavállalók feladatköreinek átgondolása, illetve motiváló környezet kialakítása, a munkakörnyezet felújítása is szerepel a tervei között, így például a közeljövőben új irodai eszközök beszerzését is szeretnék megvalósítani a NET-ben.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.