A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika betegeinek terápiás céllal készített képzőművészeti alkotásait bemutató programsorozat indult az október 7-én megnyílt Budapest Art Brut Galériában. A nyitótárlat Sajó Boglárka art brut művész önálló kiállítása több mint negyven alkotással.

A pszichiátriai kezelés alatt álló amatőr művészek alkotásait szokás az art brut művészeti irányzathoz sorolni. A művészi alkotásokban ugyanis, a képzőművészek, a művészettörténészek és a kritikusok hamar felfedezték az alkotó tevékenységet és a művészi értékteremtést.

RS23437__ZZS1283-scrDr. Simon Lajos a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika megbízott igazgatója, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a mentális betegséggel élő személyek gyógyítása során az alkotás folyamatát kiegészítő kezelésként is alkalmazzák. Az úgynevezett pszichoterápiás csoportfoglalkozásokon az önállóan elkészített műveket a tagok közösen elemzik, a velük kapcsolatos benyomásokat megbeszélik. Ez a folyamat az alkotók személyiségfejlődését és az önmagukról alkotott kép változását támogatja.

Az igazgató hozzátette továbbá, hogy a művészetterápia a belső feszültség levezetésében segít a skizofréniában, a mániás depresszióban és a súlyos személyiségzavarban szenvedőknek. Számukra az alkotás önmagában gyógyító hatású. Műveiken keresztül fontos információkhoz jutnak az őket kezelő szakemberek is.

RS23451__ZZS1206-scrA pszichiátriai betegséggel élők nem csupán terápiás céllal alkotnak. Az alkotóműhelyt műteremként használó, az alkotás után hazatérő betegek az önmegvalósítás egy lehetőségét látják így elkészült műveikben – tette hozzá a klinika vezetője.

A galériát dr. Simon Lajos nyitotta meg. Nyitóbeszédében kiemelte, hogy a galéria színtér-teremtő küldetése olyan pszichiátriai betegséggel együtt élő alkotóknak nyújt lehetőséget az ismertséghez és elismertséghez, akik tehetségükkel értékes művészi alkotásokat hoznak létre.

A galéria segítségével az elkészült művek önálló életre kelnek azáltal, hogy a nyilvánosság is megismeri őket. A pozitív kritika, amelyet a művészetkritikusoktól kapnak az alkotók, segít az önértékelésük javulásában és hozzájárul az önbizalmuk növekedéséhez – tette hozzá az igazgató.

Sajó Boglárka művei egész októberben, minden hétköznap 10 és 18 óra között megtekinthetőek a Budapest Art Brut Galériában (VIII. kerület Üllői út 60-62. További információk a kiállításról és a programról a Moravcsik Alapítvány honlapján).

Kántor Éva

Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.