Több mint félmillió ember küzd inkontinenciával, vagyis vizelettartási nehézségekkel Magyarországon, nők és férfiak egyaránt. A dohányzás következtében fellépő erős köhögési rohamok, az elhízás, a szellemi leépülés és a súlyos depresszió is elősegítheti ennek kialakulását – hívta fel a figyelmet dr. Majoros Attila urológus, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa. A Kutatók Éjszakáján a látogatók bejuthatnak az ország egyik legmodernebb urodinamikai laborjába és az orvosoktól tanácsokat is kérhetnek.

RS22427_KA-20140917-IMG_9728-urologia-rendelo-scrDr. Majoros Attila szerint az inkontinencia nem betegség, inkább állapot, mert változik: átmeneti és tartós is lehet. Átmenetileg például kialakulhat terhesség alatt, amikor a magzatot tartalmazó méh súlya nyomja a hólyagot, de általában idősebb korban jelentkezik a probléma, mely nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat.

Az úgynevezett stressz inkontinenciában szenvedőknek gyenge a záróizom funkciója, ezért fizikai aktivitáskor – tüsszentéskor, köhögéskor – jelentkezik a vizelettartás zavar. Amennyiben nem segít a konzervatív elsővonalbeli kezelés – gátizom torna, elektrostimuláció, magnetoterápia, vagy egyéb fizioterápia – műtéti megoldások (pl., húgycső alatti szalagműtétek) javasoltak, azonban speciális, súlyos esetekben művi záróizom beültetésére is van mód.

Ismert a késztetéses vagy sürgősségi inkontinencia is, amikor a beteg nem képes parancsolni vizelési ingerének. Az erős vizelési inger kapcsán a vizelet akaratlanul elfolyik és többnyire gyakori nappali és éjszakai vizeletürítés kíséri az inkontinenciát. Kezelhető gyógyszerrel, mely gátolja az akaratlan hólyagműködést, de segíthet a viselkedésterápia (pl. húgyhólyag tréning) és a hólyag botulinum toxin kezelése is, végső esetben pedig a hólyag idegsebészeti beavatkozás (neuromoduláció) vagy bizonyos esetekben a hólyag megnagyobbítása is szóba jöhet. A két féle inkontinencia gyakran együttesen jelentkezik, melyet kevert formának nevezünk.

RS22424_KA-20140917-IMG_9722-urologia-rendelo-scrA Kutatók Éjszakáján, szeptember 26-án életmód tanácsokat is kapnak a téma iránt érdeklődők, szemléletes előadásokat hallgathatnak meg, lehetőségük lesz az orvosokkal is elbeszélgetni, kérdezni tőlük az Urológiai Klinikán. Az előre regisztráltak szűrésen és tanácsadáson is részt vehetnek.

Ezen az éjszakán kis csoportos urodinamikai laborbemutatót is tartanak: megmutatják a teljes körű kivizsgálást végző műszert: ez a többi közt méri a húgyhólyag kapacitását, működését, érzékenységét, összehúzódási képességét és a záróizomfunkciót. A felújított, kibővült urodinamikai labor egyben kontinencia centrum is, ahol a vizelettartási és ürítési zavarok teljes körű kivizsgálását, kezelését végzik. Országos ellátó helyként a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján működik immár hazánk egyik legkorszerűbb ilyen centruma.
Az országos Kutatók Éjszakája program főszervezője a Tempus Közalapítvány.

Czétényi Rita

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.