Több mint négyezren vettek részt a Semmelweis Egyetem programjain a Kutatók Éjszakáján. 
Döntő többségük középiskolás és egyetemista volt. A leglátogatottabb programok közé tartoztak az ikerkutatásról szóló előadások, a bonctermi látogatások, valamint a különleges szűrőprogramok.

Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a Kutatók Éjszakája kapcsán emlékeztetett arra, hogy már évek óta zajlik egy versengés a felsőoktatási intézmények között, hogy melyik nyeri el a kutatóegyetemi státuszt. A Semmelweis Egyetem már kétszer elnyerte ezt a címet. Ahhoz, hogy ennek megfeleljünk igazán, ahhoz az is kell, hogy megmutassuk, mi az, amit csinálunk – fogalmazott a rektor.

Dr. Szabó ARS23121_KA-20140926-KA-20140926-IMG_2378-kutatok-ejszakaja-scrttila, a Kutatók Éjszakája programsorozat egyetemi főszervezője felidézte: ez a hatodik év, amikor az intézmény csatlakozott a rendezvényhez. A Semmelweis Egyetemen belül több mint 150 fajta program volt a Kutatók Éjszakáján és 30 helyszínen várták az érdeklődőket. A programot minden évben több száz dolgozó önkéntes munkájával tudjuk megszervezni – hangsúlyozta.

Az idei újdonságok közül kiemelte egyebek mellett az ikerkutatásról szóló előadásokat, mely területen – mint mondta – a Semmelweis Egyetem világhírű, valamint a koraszülött mentés bemutatását. Az egyetemi központi helyszín az Elméleti Orvostudományi Központ volt, ahol az érdeklődők – a tudományos eredmények bemutatásán túl – részt vehetettek olyan szűrővizsgálatokon, melyek egy része nehezebben elérhető a mindennapokban.

RS23171_KA-20140926-KA-20140926-IMG_2123-kutatok-ejszakaja-scrKifejezetten nőknek szervezett kardiológiai vizsgálatokat a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika: a női látogatók – előzetes bejelentkezés alapján – mindent megtudhattak a szívük egészségéről egy általános állapotfelmérés, terheléses EKG, szívultrahang és vérvizsgálat után. A program már a regisztráció éjszakáján betelt, így a klinika folytatja a szűrést a Kutatók Éjszakája programsorozaton kívül is. 

Az Urológiai Klinika a kontinencia centrumot nyitotta ki a Kutatók Éjszakáján. Az ország legmodernebb, most felújított urodinamikai laborjában szűrésen és tanácsadáson is részt vehettek azok, akik előre regisztráltak a programra. 

IRS23033_KA-20140926-KA-20140926-IMG_2772-kutatok-ejszakaja-scrdén is nagy siker volt, hogyan lehet biológiai profilt alkotni a csontmaradványokból – vagyis hogyan dolgozik a magyar dr. Csont és milyen egy boncterem. Ugyancsak teltház volt a video-endoszkópos sebészeti programon, illetve a műtőtermi bemutatón és a sebészeti gyakorláson.

Az Egészségtudományi Karon több mint ötszázan jártak a Kutatók Éjszakáján. Számos érdekes előadás mellett kipróbálhatták magukat élesben azok, akik szeretnének kisbabát, de még nincs nekik, és fel lehetett tenni azokat a kérdéseket, amiket a nőgyógyásznál sokan nem mernek megkérdezni.  Téma volt a rövidlátás romlásának lassítása és éjszakai látáskorrekció, a gyermekkori depresszió, valamint a dizájner drogok is.

RS23150_KA-20140926-KA-20140926-IMG_2216-kutatok-ejszakaja-scrA Kutatók Éjszakája keretén belül idén is megrendezték a PsychArt24 – művészeti maratont az Elméleti Orvostudományi Központban. A rendezvény fővédnöke dr. Szél Ágoston rektor volt. A 24 órás tárlatot dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke nyitotta meg, aki egyúttal kiemelte: arra, hogy bevált a kezdeményezés, bizonyíték, hogy már ötödik alkalommal várja az alkotókat. A Magyarországon egyedülálló rendezvényen hivatásos és amatőr művészek, valamint pszichiátriai betegséggel élő alkotók festettek és rajzoltak.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.