A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája szervezte az Európai Szemhéjplasztikai és Rekonstrukciós Sebészeti Társaság (European Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery – ESOPRS) ez évi, 33. kongresszusát. A háromnapos szakmai rendezvényen közel ötszáz szakember jelent meg szerte a világból, akiknek prezentációit és posztereit nemzetközi tudományos bizottság értékelte.

RS22342_KA-20140912-IMG_7002-33rd-ESOPRS-konggresszus-scrA kongresszust dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. Köszöntőjében utalt az egyetem oktatásra, kutatásra és gyógyításra alapuló hármas egységére: mindhárom egyformán fontos, hiszen az egyetem nem tud oktatni erős kutatóbázis nélkül, mint ahogy jó minőségű betegellátás nélkül sem – fogalmazott. Elmondása szerint e hármas egységet a kongresszus is jól reprezentálja, az Európai Szemhéjplasztikai és Rekonstrukciós Sebészeti Társaság és a Semmelweis Egyetem fő céljai tehát megegyeznek. A rektor felidézte, hogy tudományos tevékenysége közel állt a szemészethez: anatómusként retinakutatásokban is részt vett, melyekre ma már számos vizsgálat épül a klinikai gyakorlatban.

RS22346_KA-20140912-IMG_7030-33rd-ESOPRS-konggresszus-scrDr. Rudolf F. Guthoff, az ESOPRS elnöke beszédében emlékeztetett: 1998 után második alkalommal tarthatja a szervezet Budapesten soron következő kongresszusát. Az elnök kitért az első itt tartott kongresszus óta eltelt években végzett tudományos kutatásokra, fejlesztésekre, valamint a rekonstrukciós műtétek kiterjesztésére is. Dr. Rudolf F. Guthoff – utalva az eseményre – kifejtette: azért fontosak az ilyen típusú rendezvények, mert a szakmai kihívások mellett lehetőséget adnak a világ bármely pontján dolgozó kollégával való találkozásra. Végezetül – William Osler 19. századi kanadai belgyógyászt idézve – az orvostudományt tudományon alapuló művészetnek nevezte.

RS22348_KA-20140912-IMG_7034-33rd-ESOPRS-konggresszus-scr (1)

A kongresszus résztvevői több mint 250 prezentációt és posztert mutattak be egyebek mellett a szemhéjtumor tüneteiről és kezelési lehetőségeiről, a tumor-eltávolítást követő szemhéjrekonstrukcióról, az implantációs kezelésekről és a különféle gyulladásokról, a szemgolyó daganatairól, valamint a veleszületett szemüreg rendellenességekről, illetve a helyreállító sebészet újdonságairól.

Az ESOPRS társaság tagjai többek között a szemüreg, a szemhéjak és a könnyszervek betegségeivel, rekonstrukciójával foglalkozó szemész szakorvosok. A szakmai szervezet évente más-más országban rendezi meg éves kongresszusát, Budapesten második alkalommal gyűltek össze.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.