RS19609_KA-20140630-IMG_9380-se-nap-scrSemmelweis Ignác életében egyszerre volt jelen a tehetség és a zsenialitás, a tudás és a kitartás, mely a beteg ember tiszteletével és szeretetével párosult – hangsúlyozta a Semmelweis napi ünnepségsorozat első helyszínén, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárban mondott ünnepi beszédében dr. Máthé Zoltán. A Transzplantációs és Sebészeti Klinika július 1-jével hivatalba lépő megválasztott igazgatója emlékeztetett arra, hogy Semmelweis sebészi, majd szülésmesteri oklevelet is szerzett, így képzettsége révén rálátása volt a korabeli sebészeti szakterületek széles spektrumára. Nem véletlen tehát, hogy megfigyelései a későbbiekben nemcsak a szülészet, hanem a többi operatív orvosi osztály működését is befolyásolták.

A klinikai munka során számos dolgot hasznosítunk ma is Semmelweis felfedezéséiből; azok az elvek, amelyeket a gyermekágyi láz megelőzése kapcsán megállapított, ma is hatást gyakorolnak például a kórházi fertőzések megelőzésére. Az általa kialakított szemlélet beépült a kórházban szerzett fertőzések mai modern feltérképezésébe, vizsgálatába és felügyeletébe, megfigyelései a korszerű sterilizálási rendszerek kidolgozásához is hozzájárultak a sebészetben, a transzplantációs sebészetben és a többi operatív szakmában egyaránt – mutatott rá a megválasztott igazgató.

RS19606_KA-20140630-IMG_9389-se-nap-scrDr. Máthé Zoltán szerint Semmelweis életműve azt az üzenetet is hordozza, hogy legyünk mindig fogékonyak az orvostanhallgatók és a fiatal kollégák új, néha akár merésznek tűnő innovatív felvetéseire, hiszen a mindennapi gyakorlattól eltérő szemléletmód, az eredeti gondolkodás gyakran új utakat nyithat a kutatásban és a betegellátásban is.
A Semmelweis szülőházánál tartott reggeli megemlékezésen koszorút helyezett el dr. Szél Ágoston rektor és dr. Máthé Zoltán az egyetem vezetése, dolgozói és hallgatói nevében, míg a múzeum nevében dr. Varga Benedek főigazgató koszorúzott.

RS19660_KA-20140630-IMG_9407-se-napA program délelőtt a Belső Klinika Tömb udvarán, a Semmelweis szobornál folytatódott, ahol dr. Windisch Péter, a Parodontológiai Klinika megválasztott igazgatója mondott beszédet. Ebben emlékeztetett egyebek mellett arra, hogy a magyar orvostudomány legnagyobb nemzetközi tekintélyű, máig legismertebb és legelismertebb orvosának születésnapja a magyar egészségügy napja is. A Semmelweis Egyetem az orvoskar alapításának 200. évfordulója, vagyis 1969 óta viseli Semmelweis nevét, akinek személyisége és egész orvosi hitvallása kifejezi a mi magyar orvosi hitvallásunkat – fogalmazott, hozzátéve: büszkék lehetünk arra, hogy a világviszonylatban is méltán elismert Semmelweis Ignác nevét viselő intézmény munkatársai lehetünk.

RS19658_KA-20140630-IMG_9411-se-nap-scrDr. Windisch Péter kiemelte, hogy Semmelweis olyan ember és olyan orvos volt, akinek életéből a mai kor embere és a mai kor orvosa is erőt meríthet. Példaértékű életpályája, valódi lényeglátó orvosi szemlélete felhívja a figyelmünket arra, hogy annak, aki a hippokrateszi esküt letette, semmi nem lehet fontosabb a betegnél – mondta.

Semmelweis tisztában volt azzal, hogy itthon szélmalomharcot kell folytatnia az egész, róla tudomást sem vevő orvostársadalommal, mégis rendíthetetlenül bízott tanítása igazában, és szívósan kitartott logikusan felépített elképzelései mellett. „Kezeljük mi is olyan gonddal és lelkiismerettel betegeink ügyét, mint amellyel Semmelweis Ignác vívta harcát felfedezésének elismertetéséért! Olyan környezetet és légkört kell teremtenünk, hogy az eredetiség, a lényeglátás ne haljon ki, a kutatás, az új utak keresése és támogatása az egész közösség ügye legyen” – hangsúlyozta.

Semmelweis Ignác szobránál koszorút helyezett el az egyetem vezetése és dolgozói nevében dr. Szél Ágoston rektor és dr. Windisch Péter. A Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Hermann Péter dékán, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, míg a Semmelweis Egyetem Baráti Köre nevében dr. Monos Emil professzor emeritus, a Baráti Kör elnöke, dr. Schmidt Péter egyetemi magántanár és dr. Somosi György nyugalmazott tisztifőorvos, a Baráti Kör vezetőségi tagjai helyeztek el koszorút. A Semmelweis Egyetem hallgatói nevében Kuron Bence Gergő, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat alelnöke, az Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület nevében Szilágyi Örs elnök és Szak Sára vezetőségi tag koszorúzott.

RS19634_KA-20140630-IMG_9467-se-nap-scrAz ünnepséget a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája középső csoportosainak produkciója zárta, a gyerekeket Takó Zsuzsanna óvodapedagógus készítette fel.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.