A Magyar Nőorvos Társaság pályázata nyomán Budapest nyerte el a European Society of Contraception and Reproductive Health 2018-as kongresszusának rendezési jogát. A szülészeti világkongresszus szervezésében a 2. Sz. Nőgyógyászati Klinika szakorvosai aktív szerepet vállalnak – számol be dr. Ács Nándor klinikaigazgató.

RS18476_KA-20140612-IMG_9694-acs-nandor-scrMagyarországon ekkora, háromezer szakembert megmozgató nemzetközi kongresszus szülészeti témában még nem volt. A rendezvényre Európából, Ázsiából, az Egyesült Államokból, sőt Afrikából is érkeznek majd nőgyógyászok és gyógyszerészek, ami a hazai szakmai háttér és egyúttal a Semmelweis Egyetem elismerése is – vélekedik dr. Ács Nándor. A referátumok megtartására a nemzetközi társaság vezetősége kéri fel az adott terület legjobb szakembereit, emellett bejelentett előadás, illetve poszter szekció keretében bármelyik résztvevő beszámolhat kutatásainak, tudományos munkáinak eredményeiről.

A háromnapos kongresszus számos témakört érint majd, így egyebek mellett a termékenységről, illetve a teherbeesés és a meddőség hormonális hátteréről, valamint a modern fogamzásgátló módszerekről lesznek előadások, de arról is szó lesz, hogy a fejlett világban miért csökken drasztikusan a gyermeket vállalók száma. A European Society of Contraception and Reproductive Health egyik elsődleges célja a terhesség-megszakítások számának csökkentése, aminek eredményeiről szintén beszámolnak majd. Magyarországot ez különösen érinti, hiszen nálunk az európai átlaghoz képest rendkívül magas az abortuszok száma – tájékoztat a klinikaigazgató. Elmondása szerint a társaság erre is keresi a megoldást, a kutatások támogatásával ugyanis a legmodernebb fogamzásgátló eszközök kifejlesztéséhez járul hozzá. „A jelen fogamzásgátlása nagyon komoly változáson megy át, mára inkább a hosszabbtávú, kevésbé kockázatos módszerek kerülnek előtérbe” – fogalmaz dr. Ács Nándor. Hozzáteszi: a kongresszus résztvevői emellett tájékozódhatnak a szexuális visszaélésről és annak pszichés hátteréről is, aminek súlyosságára Magyarországon nem figyelünk eléggé.

RS18471_KA-20140612-IMG_9676-acs-nandor-scrNapjainkban egyre inkább kitolódik a nők első gyermekvállalásának átlagéletkora, ezt is érinti majd a kongresszus. Ez a fejlett világban régóta ismert trend, Magyarországon is egyre gyakrabban jelentkeznek a nők 35 éves koruk felett családtervezési szándékkal – ismerteti az igazgató, hangsúlyozva, hogy ebben az életkorban már jóval gyakoribbak a meddőségi problémák, a szövődmények, a terhességi toxémia, a vetélés, a koraszülés vagy a fejlődési rendellenességek. Ilyenkor már nem úgy működik a méh és a petefészek, mint huszonévesen, ráadásul, ha 35-40 éves korban ismerik fel a meddőséget, már nincs mindig elég idő segíteni.

A 2018-as világkongresszus budapesti helyszínére vonatkozó döntés a nemzetközi szervezet május végi, Lisszabonban rendezett soros kongresszusán született, ahol a sikeres pályázatot dr. Ács Nándor és dr. Bártfai György, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára prezentálták a döntéshozóknak. A kongresszus 2015-ben induló szervezési feladatait a nemzetközi szervezet mellett a helyi szervezőbizottság látja el, melyet a Magyar Nőorvos Társaság és a 2. Sz. Nőgyógyászati Klinika képvisel.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.