A kölcsönösség és a személyes kontaktus a két legfontosabb összetevője a sikeres nemzetközi kapcsolatoknak – mondja dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának megbízott vezetője, aki hangsúlyozza: a nemzetköziesedés folyamata a felsőoktatásban egyre inkább új igényeket és új feladatokat von maga után, így jelentős hatással van a Semmelweis Egyetem stratégiájára is. Ebből következik, hogy évről évre egyre fontosabb szerephez jut a nemzetközi kapcsolatok ápolása és építése az oktatás, a kutatás és a betegellátás területén egyaránt.

RS10648_KA-20140127-IMG_5307-pop-marcel-interju-scrA feladat fontosságára való tekintettel 2014 elején a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, dr. Molnár Mária Judit vezetésével közösen elemeztük az egyetem nemzetközi kapcsolatainak és tevékenységeinek erősségeit és gyengeségeit, kikérve az egyes karok nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetőinek (Dr. Kozsla Tibor, TSK és dr. Jakkel Tamás, ETK), valamint a Külföldi Hallgatók Titkársága vezetőinek (Dr. Kollai Márk és dr. Ligeti Erzsébet) véleményét is – tájékoztatott a megbízott igazgató. Az elemzés nyomán most készülő fejlesztési elképzeléseket rektori értekezleten prezentálják majd.

Dr. Pop Marcel kiemelte: a Semmelweis Egyetem nemzetközi megítélése nagyon pozitív, ez abból is látható, hogy a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezik együttműködést kezdeményező megkeresés. A legutóbb például Bhután vette fel a kapcsolatot az egyetemmel, mivel szeretne hallgatókat küldeni hozzánk a délkelet-ázsiai ország.

Az egyetem jelenleg több mint 200 külföldi intézménnyel tart fent kapcsolatot. A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által a múlt év végén elkészített, 2013-as évet összefoglaló dokumentumból egyebek mellett az is kiderül, hogy az együttműködések nagy része az Erasmus mobilitási programot támogató megállapodás, de több kétoldalú együttműködési kapcsolat is létezik, amely főleg oktató- és hallgatócserére, közös kutatásra, fejlesztésre, valamint tudományos együttműködésre vonatkozik.

18-19.o_nemzetkozi_oktatasKA külföldi hallgatók nagy létszámának köszönhetően nagyon jó nemzetközi közösség alakult ki az egyetemen, az intézmény tradíciója és a kiváló oktatói gárda pedig mind olyan tényezők, amelyek biztos alapot adnak a nemzetközi kapcsolatok építésére – mondja dr. Pop Marcel. Mint fogalmaz, fontos, hogy az együttműködések legyenek tartalommal megtöltve, kiemelt szempont a kölcsönösség; kapjunk és adjunk, hozzánk is jöjjenek és mi is menjünk; és törekedjünk a személyes kapcsolat kialakítására – fogalmaz a megbízott igazgató, akinek az a tapasztalata, hogy minden reklámnál többet ér, ha személyesen viszik a jó hírünket.

Az NKI feladatai közé tartozik az EU-n belüli és kívüli mobilitási programok (Erasmus, Campus Hungary, Leonardo Program) koordinálása is. Mint az az említett beszámolóból kiderül: az európai uniós Erasmus csereprogram keretében például tíz százalékkal nőtt a hozzánk érkező és az egyetemről kiutazó hallgatók száma is; 2013-ban 129 hallgató kiutazását és 128 külföldi diák érkezését szervezte meg az NKI.

RS7856_20131107-IMG_5682-AAHCI-konferencia-scr2013-ban 12 Semmelweis Egyemet meglátogató egyéni vendég, és 13 delegáció számára szervezett programot az NKI. A látogatók a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek az Egyesült Államoktól, Kazahsztánon át Indonéziáig.

A nemzetközi együttműködések fejlesztése szempontjából a 2013-as évben kiemelendők az Egyesült Államok-beli University of Massachusetts Medical School-lal és a Rutgers University-vel folytatott tárgyalások. Az USA-val összefüggésben fontos megemlíteni, hogy az amerikai bázisú nemzetközi szervezet, az AAHCI (Association of Academic Health Centers International) tavalyi regionális konferenciáját a Semmelweis Egyetem, s azon belül az NKI szervezte. Az egyetem 2012 óta tagja a szervezetnek, és a sikeres konferencia nyomán most a szorosabb együttműködési lehetőségekről folynak a tárgyalások.

RS1459__SZS9417-scr2013-ban született meg az együttműködési szándéknyilatkozat az indonéz Padjadjaran Egyetemmel, amellyel egy több mint két évtizedes informális együttműködés kapott keretet. Lépések történtek a 30 éves hagyományokra visszatekintő Semmelweis-Freiburg-Heidelberg partneregyetemi együttműködés továbbfejlesztése érdekében is, és folyamatban van a Japánnal való kapcsolatok megerősítése.

Szem előtt tartva a keleti nyitás stratégiáját, a közel-keleti országok közül az Egyesült Arab Emirátusokkal, Kuvaittal és Szaúd-Arábiával való kapcsolatok erősödtek a múlt évben, az NKI két vietnami delegáció fogadásában is közreműködött.

Az igazgató elmondta: a Semmelweis Egyetem nemzetközi kapcsolati stratégiájának az elmúlt két évben fontos részévé vált a közép-kelet-európai országok egyetemeivel való intenzívebb kapcsolattartás. A már említett AAHCI konferencián számos szomszédos ország egyetemének felsővezetője részt vett, 2014 októberében pedig Innovations in Medicine címmel szervez egy nemzetközi tudományos konferenciát a Semmelweis Egyetem az Akadémia Kiadóval közösen. „Bízunk benne, hogy ezek a konferenciák támogatják azt a törekvésünket, hogy a Semmelweis Egyetem a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó élettudományi tudásközpontjává váljon” – hangsúlyozta

Dr. Pop Marcel elmondta, több devizabevételt generáló programban is közreműködött az igazgatóság. Így például a brazil kormány által elindított Science Without Border programhoz való csatlakozás nyomán a tavalyi hattal szemben idén már ötven brazil diák érkezik egy éves részképzésre. Hasonlóan bevételt hoz a Gulf Medical University-vel kötött megállapodás, melynek keretében fizetős nyári szakmai gyakorlatra jönnek hallgatók a Semmelweis Egyetemre az Egyesült Arab Emirátusokból.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.