Húsz év rektorként, miniszterként, illetve egyetemi tanárként elmondott beszédeiből, valamint interjúkból, levelekből és egyéb írásokból nyújt válogatást dr. Réthelyi Miklós Semmelweis Szalonban bemutatott könyve. Az Ezredforduló a Semmelweis Egyetemen című kötetből kiderül az is, milyen kihívásokkal kellett megküzdenie az egyetem rendszerváltás utáni első rektorának.

RS18438_KA-20140611-IMG_9473-rethelyi-konyvbemutato-scrMa rendhagyóan az ünnepelt ajándékoz – utalt beszédében dr. Szél Ágoston rektor arra, hogy a könyvbemutatóra alig néhány nappal a szerző, dr. Réthelyi Miklós 75. születésnapját követően került sor. A rektor emlékeztetett arra, hogy dr. Réthelyi Miklós az 1991-ben kapott rektori megbízatással úttörő feladatot vállalt, a kötet írásaiban pedig megmutatkozik az a szerénység és tisztesség, amivel igyekezett ennek eleget tenni. „Mi, utána következő rektorok mindannyian Réthelyi professzor zsebéből bújtunk ki, hiszen azt tettük, amit elődeink, mindenki csupán a saját habitusa szerint változtatott ezen” – fogalmazott.

Dr. Réthelyi Miklós most megjelent kötetében olvasható egykori beszédeit a rektor unikálisnak nevezte. „A beszéd akkor ad valamit a hallgatóságnak, amikor elhangzik, hiszen aktuálisnak kell lennie. Ugyanakkor joggal várja el a jelen lévő, hogy olyat is közvetítsen, ami távlatokat nyit. A szerző beszédeiben mindig egyfajta olyan örökérvényű erkölcsi tanulsággal szolgál, ami miatt akkor is érdemes azokat utólag elolvasni, ha valaki nem vett részt az adott eseményen” – vélekedett dr. Szél Ágoston. Végül Eötvös József szavaival jellemezte a kötetet: „arra, hogy szónoklattal hassunk, kettő kívántatik: mindenekelőtt, hogy amit mondani akarunk, aziránt magunkkal tisztában legyünk. És még inkább, hogy meggyőződésünket egészen mondjuk ki.”

RS18479_KA-20140611-IMG_9568-rethelyi-konyvbemutato-2-scrDr. Sótonyi Péter rector emeritus szerint a kötet szerzőjének egyetemi vezetőként olyan szervezeti, személyi és költségvetési stratégiát kellett kimunkálnia, ami határozott hangsúlyváltást indított el, de egyben a bizalomra is épült. A nemzetközi tudományos kapcsolatok új alapokra helyezése közben megnőtt a döntés felelősségvállalásának súlya is – fogalmazott, hozzátéve: az egyetem akkori működése során felértékelődött a minőség, a vezetőség pedig felismerte: a kiválóság a versenyképesség egyik feltétele. A rector emeritus a kötet felépítéséről elmondta: első része a rendszerváltás utáni első rektornak az egyetem eszméjéért, az átalakulásért folytatott szellemi küzdelmének tanulságait, míg a második rész a már nem felelős tisztségviselő egyetemi polgár nem mindig az intézményhez szorosan kapcsolódó írásait öleli fel.

RS18458_KA-20140611-IMG_9612-rethelyi-konyvbemutato-scr

A kötetben megjelent elemzések, beszédek, levelek és interjúk, melyeket mindvégig a szerzőtől megszokott emberközpontúság hat át, az olvasókat közös felelősségvállalásra késztetik – vélekedett dr. Sótonyi Péter. Egyúttal kiemelte azokat a fejezeteket, amik istenhitről, valamint a kereszténység megtartó erejéről tájékoztatnak, de – ahogy fogalmazott – az írásokból kiderül az is, hogy a múlt nagyjainak példája és emléke kötelez, mert tanít és tanulságot szolgáltat. Hangsúlyozza, hogy egyetemünk kiemelkedő személyiségei az összmagyar tudományos örökségünket gazdagították – mondta a rector emeritus. A szerző véleményének, hitvallásának nincs kényszerítő hatása, ugyanakkor elősegíti az eredményes közös gondolkodásban való részvételt. A kötetben szereplő írásokat szakmaiság, őszinteség, elkötelezettség és következetesség kíséri végig – összegzett dr. Sótonyi Péter, aki szerint a szerző a véleménykülönbség kiegyenlítését az érvek szellemi tornájában, nem pedig az érzelmek csatájában látja.

RS18460_KA-20140611-IMG_9623-rethelyi-konyvbemutato-scrDr. Réthelyi Miklós rector emeritus hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetemen eddig eltöltött 51 éve meghatározó volt számára. A hallgatók és a munkatársak rektori tisztsége betöltésének pillanatától támogatták, az Anatómiai Intézetben eltöltött évei alatt pedig szintén a kollégáival való közös munka könnyítette a feladatok megoldását. „Az intézet közössége számomra mindig az otthont jelentette” – emlékezett vissza dr. Réthelyi Miklós, akit az esemény zárásaként dr. Csillag András igazgató az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet nevében születésnapja alkalmából köszöntött. A teltházas eseményen a leköszönő egészségügyért felelős államtitkár, dr. Szócska Miklós is jelen volt a Semmelweis Szalonban.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.