A Semmelweis Egyetemre látogatott dr. Roland Dankwardt, a hamburgi Asklepios Csoport kórházainak és klinikáinak működését igazgató felelős ügyvezetője. A nemrégiben kinevezett ügyvezető azért érkezett Budapestre, hogy személyesen is megismerje a Semmelweis Egyetem működését és behatóbban tájékozódjon a német vonatkozású szakképzésről. Dr. Dankwadtot elkísérte dr. Bucsky Péter rektori biztos és dr. Christoph Jermann, az Asklepios Medical School igazgatója is.

RS18520_KA-20140612-IMG_9724-asklepios-meeting-scr

A Semmelweis Egyetem az Asklepios Klinikák Csoporttal, Németország egyik legnagyobb klinikahálózatával hat éve írta alá azt a kooperációs szerződést, melynek eredményeként létrejött az SE Általános Orvostudományi Kar részeként működő kétnemzetiségű kar Hamburgban. Az Európában egyedülálló oktatási modell lehetőséget nyújt a Semmelweis Egyetem hallgatói számára, hogy a budapesti elméleti képzés után tanulmányaikat a magyar tanterv alapján, a hamburgi campuson folytassák tekintélyes német orvosoktól, egyetemi professzoroktól tanulva a klinikumban. Tanulmányaik végén a diákok a Semmelweis Egyetem Európai Unióban elismert diplomáját és a „dr. med”, hivatásszerű doktorátust jelentő címet kapják meg.

A vizit során dr. Szél Ágoston rektor is fogadta a delegációt, akivel egy megbeszélés keretében a fennálló együttműködés jelenlegi és lehetséges jövőbeni formáiról tárgyalt a hamburgi fél. A találkozón részt vett dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint dr. Ligeti Erzsébet, a Külföldi Hallgatók Titkársága német nyelvű képzésekért felelős társigazgatója is. A kétnapos program során a delegáció a Semmelweis Egyetem számos intézetébe is ellátogatott. Az Elméleti Orvostudományi Központban dr. Ligeti Erzsébet mutatta be a delegációnak az EOK működését, demonstrálva a központ szerepét az oktatásban és a kutatásban. A vendégek megtekintették a Szemészeti Klinikát is,ahol dr. Kránitz Kinga és dr. Juhász Éva mutatta be az a gyógyításban alkalmazott modern technológiákat és felszereléseket. Ezen kívül az I. Sz. Patológiai Intézetben is járt a delegáció, ahol dr. Matolcsy András igazgató vezetésével tájékozódhattak a korszerű berendezésekkel és technológiával felszerelt, ugyanakkor nagy múltú intézet oktatási tevékenységéről és szakmai szemléletéről.

RS18492_KA-20140612-IMG_9921-asklepios-meeting-scr

A látogatás után dr. Dankwardt elismeréssel nyilatkozott a látottakról és hangsúlyozta e különleges jelentőségű együttműködés és kiváló szakmai kapcsolat fenntartásának fontosságát.

Wild Marica
Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.