A 2013. szeptember 9-én Hamburgban tartott ünnepélyes évnyitóval elkezdődött a hatodik tanév az Asklepios Campus Hamburg és a Semmelweis Egyetem közös képzésén.

Fahnenträgerin_1joDr. Dirk Müller Wieland, az Asklepios Campus Hamburg dékánja az ünnepség elején köszöntötte a vezetőséget, a rendezvény díszvendégeként megjelent dr. Frank Ulrich Montgomeryt, a Német Orvosi Kamara elnökét, valamint a hallgatókat és szüleiket.

Szel_1Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy egy ország fejlődését és előbbre jutását szellemi tőkéje határozza meg, emiatt elképzelhetetlen a kiút a gazdasági válságból kiművelt emberfők sokasága nélkül. Sok idő, fáradtság és pénz szükséges ahhoz, hogy egy diák tehetsége kibontakozzon. „A szőlőszem kicsiny gyümölcs, egy nyár kell hozzá mégis, hogy megérjék” – idézett a rektor Petőfi Sándor művéből, Az Apostol című költeményből, mellyel arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatásügybe, a kutatásba és az innovációba nem kevesebbet, hanem minél többet kell napjainkban invesztálni.

Gruppenfoto_1Az ünnepi rendezvény keretén belül az Asklepios Campus Hamburg három docense – prof. dr. Karl-Heinz Frosch, prof. dr. Claas-Hinrich Lammers és prof. dr. Jörg Braun – a Semmelweis Egyetem Címzetes Egyetemi Tanára oklevelet vehetett át. A felterjesztett professzorokat az Általános Orvostudományi Kar és a Szenátus egyhangúan szavazta meg, az okleveleket dr. Karádi István, az ÁOK leköszönt dékánja nyújtotta át.

Braun Karadi Müller-Wieland

Müller-Wieland-webDr. Dirk Müller-Wieland dékán beszédében gratulált a klinikai szemesztereiket az Asklepios Campus  Hamburgon megkezdő diákoknak az elméleti évek sikeres elvégzéséhez, és sok sikert kívánt itteni tanulmányaikhoz. Az elmélet és a gyakorlat az ötödik szemesztertől kezdve találkoznak egymással, a sok szakterület ismeretanyaga együttesen segít ahhoz a komplex szemléletmódhoz, mely a helyes diagnózis felállítását lehetővé teszi – mutatott rá. Bátorította a hallgatókat, hogy a szintézis, a nagy tudásanyag összerendezése sikerülni fog számukra. Úgy fogalmazott, hogy a diákok az első két elméleti évben egy nyelv szavait tanulták meg, most pedig azt tanulják majd, hogy hogyan is kell beszélni.

 

Mahnke Montgomery_1Az új diákokat az Asklepios Klinikák vezetőségének képviseletében dr. Christoph Mahnke üdvözölte, aki köszönetet mondott a Semmelweis Egyetemnek azért a bizalomért, amit az együttműködés kezdetekor és az azóta eltelt évek során az Asklepios felé tanúsított.

Dr. Christoph Jermann az Asklepios Campus új igazgatója zárószavában az új hallgatók üdvözlését követően az Asklepios Campus Hamburgot bemutató találkozóra invitálta a diákokat és hozzátartozóikat. A programon bemutatkoztak az oktatók, ismertették a hamburgi campus történetét és a Semmelweis Asklepios Alumni Egyesületet.

A tanévnyitó ünnepség az Európai Unió Himnuszával zárult.

Thurzó Orsolya (Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága) beszámolója
Fotók: Asklepios Campus Hamburg

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.