A Kútvölgyi Klinikai Tömb Ápolásvezetési Szolgálata negyedik alkalommal szervezett az Ápolók Nemzetközi Napjához kapcsolódó szakmai napot, mely minden évben egy-egy betegbiztonsági kockázatot jelentő problémára fókuszál. A Kútvölgyi Klinikai Tömb betegbiztonsági programjának részeként szerveződött eseményen a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén közel félszáz szakdolgozó ismerhette meg egy projekt keretében egyebek mellett azt, hogy miért elengedhetetlen a kézhigiéne fejlesztése.

RS17270_KA-20140520-IMG_2601-szakmai-nap-scrBalázsné Szelei Erzsébet, a Kútvölgyi Klinikai Tömb ápolásvezetője köszöntőjében emlékeztetett: az Ápolók Napjával egyúttal Florence Nightingale születésnapjáról is megemlékeznek, akinek a 19. században bevezetett ápolói standardjait a mai napig alkalmazzák. Higiénés rendelkezései következtében a krími háború sebesültjeinek halálozási aránya 42-ről 2 százalékra csökkent a hadi kórházakban. Az egészségügyi intézmények akkreditációjáról elmondta: az alkalmazott standardok a betegbiztonságra koncentrálnak, céljuk tehát elsősorban a betegek és a dolgozók biztonságának növelése. A nemzetközi adatokat értékelve rávilágított: minden tizedik kórházban fekvő beteg esetében előfordul valamilyen nem kívánatos esemény – legtöbbször fertőzés –, és ezek 6-10 százalékban akár súlyos fogyatékosságot is előidézhetnek, vagy akár tragédiával is végződhetnek. „Az akkreditáció egyik célja, hogy az ellátási folyamatokat szabályozzuk, ne az ellátási tevékenységet” – fogalmazott az ápolásvezető.

RS17265_KA-20140520-IMG_2628-szakmai-nap-scrRózsa Erzsébet, a Kútvölgyi Klinikai Tömb klinikai epidemiológusa, a kórházhigiénés projekt ötletgazdája szerint fontos, hogy minél több klinika és intézet dolgozója vegyen részt a szakmai, tudományos munkában, hiszen elengedhetetlen, hogy az ápolói szakma is lépést tartson a technológia fejlődésével. A kórházhigiénének rendkívüli jelentősége van, ezt kell minél szélesebb, szakápolói körben is elfogadtatni – vélekedik Rózsa Erzsébet, aki abba is beavatta a résztvevőket, hogy a szakdolgozóktól elvárt kézhigiénés protokoll ellenőrzését UV lámpa segítségével végezték a klinikán. Azok számára, akiknél hiányosságokat találtak, továbbképzést tartottak az osztályokon. Mindebbe a jövőben az e-learning oktatást is szeretnék bevonni.

A köszöntők után szakmai előadások hangzottak el. Gál Erzsébet, az Ápolásvezetési Szolgálat diplomás ápolója a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések adatait elemezte a Kútvölgyi Klinikai Tömb fekvőbeteg ellátó egységeinek 2014-es első negyedéves adatai alapján. Ezt követően Andaházy Álmos, Aradi Klára, valamint Keresztes Dávid, az Egészségügyi Közszolgálati Kar egészségügyi ügyvitelszervező szak harmadéves hallgatói a kézhigiénés compliance, azaz az alkoholos kézbedörzsölő szerek használatának vizsgálatában elért eredményeiket mutatták be. 

RS17267_KA-20140520-IMG_2614-szakmai-nap-scr

A szervezők idén a kórházi fertőzések megelőzésének témakörében kórházhigiénés projekteket hirdettek meg, melyek eredményeiről, illetve a tapasztalatokról a szakmai nap keretében mind a négy résztvevő csapat beszámolhatott. A Kútvölgyi Klinika Neurológiai osztálya a kézhigiénére, a helyes kézfertőtlenítési technikára hívta fel a figyelmet, a II. Sz Sebészeti Klinika csapata azokat a veszélyhelyzeteket mutatta be, amelyek sebészi sebfertőzés kockázatát jelenthetik, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika csapata felmérte a munkatársak kéz- és felületfertőtlenítési gyakorlatát, a Kútvölgyi Klinikai és Kutatási Mentálhigiénés Osztály pedig a pszichiátria speciális szempontjaira hívta fel a figyelmet.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.