RS17113_KA-20140519-IMG_2491-International-Regulatory-Workshop-scrTöbb mint 300 résztvevő érkezett öt kontinens negyven országából a 4. Nemzetközi Gyógyszerkutatási, Gyógyszerfelügyeleti Konferenciára (4th International Regulatory Workshop on A to Z Bioequivalence, Bioanalysis, Dissolution and Biosimilarity), melynek főszervezője a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Gyógyszerészeti Intézete. A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett háromnapos workshop megnyitóján dr. Klebovich Imre, az intézet igazgatója, a konferencia társelnöke hangsúlyozta: a BEW workshopot Európa-szerte a legfontosabb és leginformatívabb oktatási, továbbképző rendezvényként tartják számon. A 2001-es bevezető, nemzeti szintű konferenciát is számolva ez már az ötödik alkalom, hogy a fórum lehetőséget biztosít az originális és generikus gyógyszerfejlesztés vezető kutatóival való találkozásra.

RS17114_KA-20140519-IMG_2488-International-Regulatory-Workshop-scrAz idei workshop három napja alatt 34 előadást hallgathatnak meg a résztvevők; az előadók között számos olyan nemzetközileg is kiemelkedő professzor szerepel (többek között Gordon L. Amidon, Leslie Z. Benet, Mitsuru Hashida), akik a hatósági előírások kidolgozásában is részt vettek. A kiemelkedő tudományos esemény alkalmából a Magyar Posta alkalmi emlékív bélyeget adott ki – mondta el dr. Klebovich Imre. A tudományos rendezvényt külön köszöntő levélben méltatta dr. Áder János köztársasági elnök és dr. Pálinkás József, az MTA leköszönt elnöke is.

RS17110_KA-20140519-IMG_2508-International-Regulatory-Workshop-scrDr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a megnyitó ünnepségen mondott beszédében – utalva arra, hogy a résztvevők több mint negyven országból érkeztek Kanadától Indián át Japánig – hangsúlyozta: a nemzetköziség az egyik legfontosabb jellemzője napjaink oktatásának, mely megnyilvánul éppúgy a kutatásban is, mint a betegellátásban. Hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetemen három nyelven, angolul, németül és magyarul folyik az oktatás, és mintegy hatvan országból érkeznek ide tanulni. Az egyetem a múlt évben immár másodszor nyerte el a kutatóegyetemet címet, és folyamatosan dolgozik azon, hogy tovább erősítse pozícióját a nemzetközi rangsorokon. A rektor kiemelten fontosnak nevezte a nemzetközi szintű kapcsolatépítést, együttműködést, melyben jelentős szerepe van a tudományos konferenciáknak.

Dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatóhelyettese köszöntőjében rámutatott: immár hagyomány, hogy a Nemzetközi Gyógyszerkutatási Konferencia mindig előrejelzi a gyógyszerszabályozás és a kutatás aktuális trendjeit, forró témáit.

Köszöntötte a résztvevőket Roger L. Williams (Former CEO and Chair, Council of Experts, United States Pharmacopeial Convention, UPS), Leslie Z. Benet (Founder President of the AAPS), Clive G. Wilson (Past-President of the EUFEPS), valamint a konferencia társelnöke, Vinod P. Shah, a Nemzetközi Gyógyszerész Federáció tudományos titkára, az AAPS előző elnöke, a Semmelweis Egyetem díszdoktora.

RS17119_KA-20140519-IMG_2467-International-Regulatory-Workshop-scrDr. Klebovich Imre honlapunknak kiemelte: a rendezvény Európában egyedülálló abban a tekintetben, hogy a gyógyszerkutatásban, gyógyszerfejlesztésben résztvevő összes partner képviselteti magát: a gyógyszeripari szakemberek mellett a kutatóhelyek, egyetemek kutatói, valamint a gyógyszerügyi szabályozás (gyógyszerfelügyelet) hazai, európai, illetve amerikai felsővezetői is részt vesznek a munkában. A gyógyszer kutatás-fejlesztés minőségének biztosítása és fejlesztése szempontjából elengedhetetlen a szabályozási környezet elvárásainak pontos ismerete és az azoknak való megfelelés. A workshopon a világszerte elismert hatóságok (EMA, FDA, WHO) képviselői elemzik a bioekvivalencia, a kioldódás, a bioegyenértékűség kérdését, a biotechnológiai termékek helyettesíthetőségét, valamint a mindezeket a paramétereket befolyásoló tényezők szerepét (pl. gyógyszerek étellel, alkohollal, dohányzással, koffeinnel való interakciója, felszívódás). Olyan forradalmian új témákról tartanak előadásokat, mint az új génterápiás lehetőségek, a bioanalitikai módszerek, valamint a biológiai gyógyszerek helyettesíthetősége. Ez utóbbiak az onkológiai és autoimmun betegségek kezelésében hoztak átütő változást az utóbbi 10-15 évben. Sok biológiai gyógyszernek mostanában jár le a szabadalma, amely lehetővé teszi az őket helyettesítő biosimilar/biohasonló termékek megjelenését.

RS17103_KA-20140519-IMG_2559-International-Regulatory-Workshop-scrDr. Klebovich Imre kiemelte: az, hogy a Nemzetközi Gyógyszerkutatási Konferenciát ismét Magyarországon rendezhették meg, jelentősen növeli a Semmelweis Egyetem, az MTA, valamint a magyar gyógyszerkutatás és gyógyszergyártás nemzetközi elismerését és presztízsét.

A rendezvény szervezésében részt vett az MTA Kémiai és Orvosi Tudományok Osztálya, a Gyógyszerésztudományi Állandó Bizottsága és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, több nemzetközi gyógyszerészeti tudományos szervezet, így az Európai Gyógyszerésztársaságok Szövetsége (European Federation of Pharmaceutical Societies, EUFEPS).

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.