Zárt ülésen választották meg a Magyar Tudományos Akadémia főállású vezetőit: az MTA elnökét, főtitkárát és főtitkárhelyettesét, továbbá az Akadémia alelnökeit, az elnökség egyes tagjait, valamint a közgyűlési bizottságok tagjait és vezetőit. Az MTA közleménye szerint dr. Pálinkás József, az MTA leköszönő elnöke az akadémia jelképével adta át a megbízatást.

lovasz_laszlo_portre_foto_mtiA Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésének döntése értelmében a következő három esztendőben dr. Lovász László matematikus látja le az elnöki feladatokat. A főállású választott vezetők közül főtitkárnak dr. Török Ádám közgazdászt választották, a főtitkár-helyettesi tisztséget pedig dr. Barnabás Beáta növénybiológus tölti majd be. Az akadémiai elnök munkáját élettudományi alelnökként dr. Freund Tamás neurobiológus, társadalomtudományi alelnökként dr. Vékás Lajos jogtudós, természettudományi alelnökként pedig dr. Szász Domokos matematikus segíti.

Az MTA elnökségének három, a Közgyűlés által választott tagja dr. Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, nefrológus, a Semmelweis Egyetem volt rektora, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, dr. Szabó Miklós régész, ókorkutató, valamint dr. Bokor József villamosmérnök lett.

Az Akadémia újonnan választott tisztségviselői között a Semmelweis Egyetem több további munkatársa is szerepel. Az MTA Közgyűlése a tudományos osztályok jelölései alapján az Akadémia Doktori Tanácsának tagjává választotta többek között dr. Rácz Károlyt, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának elnökét.

Az MTA Közgyűlése a jelölőbizottság javaslata alapján az MTA Felügyelő Testületének tagjául választotta többek között dr. Sótonyi Pétert, a SE rektor emeritus professzorát.

A Közgyűlés a tudományos osztályok jelölései alapján az MTA Tudományetikai Bizottságának tagjává választotta többek között dr. Mandl Józsefet, a SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetének egyetemi tanárát, volt igazgatóját, dr. Zrínyi Miklóst, a SE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet egyetemi tanárát, dr. Karlinger Kingát, a SE Radiológiai Klinika általános igazgatóhelyettesét, tudományos főmunkatársát. (A tisztségviselők részletes listája itt olvasható.)

Az Akadémia főállású vezetői az MTA elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese, akiket a Közgyűlés három évre a hazai akadémikusok közül választ. Dr. Pálinkás József, kétszer hároméves elnöki ciklusának végén megbízatását jelképesen a Tudós Társaság 1832-ben készült pecsétnyomójának hű másolatával nyújtotta át az MTA huszadik elnökének.

Dr. Lovász László, az Akadémia új elnöke rövid köszöntőjében megtiszteltetésnek nevezte az elnöki cím elnyerését és nagyrabecsüléssel szólt a leköszönő elnök munkájáról. „A megújítás valóban a megmaradás záloga” – hangsúlyozta, kifejezve elismerését a most leköszönő valamennyi akadémiai tisztségviselőnek az elmúlt hat év eredményeiért.

Az MTA új, választott tisztségviselőinek sajtónyilvános bemutatásán dr. Lovász László egyebek mellett kiemelte: legfőbb feladatának az Akadémia iránti nagy közbizalom fenntartását tartja. Elnöki programjának főbb pontjai között említette  a Lendület program folytatását, az MTA és az egyetemek közötti együttműködés további erősítését, a tudományos eredmények értékelését övező vitákban való aktív részvételt, valamint a tudományos publikációkhoz való hozzáféréssel kapcsolatos álláspont finomítását és hatékony érvényesítését.

Mozer Mária

Forrás: mta.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.