RS15466_KA-20140415-IMG_8788-se-szalon-varga-amar-laszlo-kiallitas-scrVarga-Amár László festőművész képeiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A megnyitón dr. Tímár József oktatási rektorhelyettes a megnyitón arról beszélt, az átláthatóság mennyire mást jelent az orvos számára, mint a hétköznapi életben. Az orvosnak az a természetes, ha a beteg fizikailag megfelelő képalkotó eljárásokkal átlátható, pszichológiailag felderíthető, van – e valamilyen problémája. Ez a gyógyítás egyik alapfeltétele – fogalmazott a rektorhelyettes. A köznapi életben viszont az átláthatóság, különösen ha személyekről beszélünk, egy nagyon ígéretes fogalom. Az átlátható vagy hiteles ember azt jelenti, hogy az élete nyitott könyv. A most kiállított képek valahol ezt az átláthatóságot és ezt a nyitott személyiséget szugerálják – vélekedett.

RS15455_KA-20140415-IMG_8831-se-szalon-varga-amar-laszlo-kiallitas-scrCserháti Ágnes műsorvezető, az MTVA munkatársa a megnyitón kiemelte: Varga-Amár László a magyar kortárs festészet egyik legkarakteresebb és legtermékenyebb alkotója. A hazai és a nemzetközi kiállító termekben gyakran megtalálható az ő határozott műve, amelyben a formavilág nagyon határozott, a színválasztás és az anyaghasználat különleges – ezekkel a szavakkal jellemezte a festőművészt beszélgetőtársa és jó barátja.

Varga-Amár László kiállított képei különböző alakokat, illetve fejeket ábrázolnak. A kiállításhoz kapcsolódó beszélgetésből kiderült, hogy ezek a fejek a festőt magát mintázzák. Ennek oka –  elmondása szerint -, hogy ezeket a fejeket ő torzítja, ragasztja, átfesti: miért a máséval csinálná, ha ott a sajátja? A festőművész elárulta, miután megcsinálta „szépen” a képet, utána megpróbálja azt elrondítani, például: a már kész fejet kilukasztja. „Mindig igyekezetem tisztelettel állni a szakmám, a művészet iránt, egyrészt az ember mutassa meg azt a precizitást, azt a szakmai tudást, amivel bír, ugyanakkor, hogy ne legyen ez túl szép, ütköztetem valamilyen idegen anyaggal”– fogalmazott a festőművész.

RS16310_KA-20140423-IMG_9215-se-szalon-scr
Cserháti Ágnes a művész képeivel kapcsolatban kiemelte: az anyaghasználatban rendkívül kísérletező, szinte minden anyagot kipróbál, nem ritka, hogy saját röntgenképeit is beépíti a képeibe. Témaválasztásban viszont hűséges – tette hozzá.

RS15443_KA-20140415-IMG_8863-se-szalon-varga-amar-laszlo-kiallitas-scrA beszélgetésen Varga-Amár László elmesélte, sokszor átfesti a képeit: volt olyan képe is, amit 25 éven keresztül alakítgatott. Elmondta, hogy kedveli a bizarr színeket is.

A festő a Szent Gellért Katolikus Gimnázium rajztanára is egyben. A rendezvényen az ő tanítványai zenéltek. Szilasi Dávid zongorán, Korossy- Khayll Csongor pedig hegedűn játszott.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.