RS14099__ZZS4292-scrPannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikus műveiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A megnyitón dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes felidézte, hogy több mint 10 éve ismeri a művésznőt, ez idő alatt lehetősége volt csodálni a művészetét. „Újból és újból magával ragadnak ezek a tárgyak, ugyanis lehet látni, hogy a művésznő az építészetben alkalmazott nagy művészeti alkotásokhoz is ugyanolyan biztonsággal nyúl, mint a finom, törékenyebb formákhoz” – fogalmazott a rektorhelyettes. Pannonhalmi Zsuzsa szeret kísérletezni az anyagokkal, hihetetlen fantáziával mindig új anyagokat épít be a művészetébe – vélekedett.

RS14105__ZZS4312-scrA keramikus beszélgetőtársa dr. Kroó Norbert fizikus, akadémikus, akivel ismeretségük 30 évre nyúlik vissza. „Napról napra meglepett az a kreativitás, amivel a művésznő újabb és újabb anyagokat próbál ki, és valahogy mindig sikerre is viszi azokat” – emlékezett vissza dr. Kroó Norbert. A fizikus a megnyitón arról is beszélt, hogy a művész általában azonnal látja művét, miután megalkotta. A keramikus talán az egyetlen olyan, aki amit lát a műve elkészítésekor, az más, mint ami az égetés után látszik. Ezt a fizikában, matematikában úgy mondják, hogy tudni kell extrapolálni. Pannonhalmi Zsuzsa fantasztikusan extrapolál – hangsúlyozta a fizikus.

RS14084__ZZS4219-scrA kerámia két területe áll közel Pannonhalmi Zsuzsához: egyrészt az építészethez kapcsolódó, a teret meghatározó szobrok, domborművek, kutak, másrészt az emberközeli részletek megmunkálása, a kisméretű, finom porcelántárgyak (doboz, váza, tál, plasztika) tervezése és kivitelezése.

RS14087__ZZS4233-scrA megnyitóhoz kapcsolódó beszélgetésből kiderült, hogy a szarvas motívum a keramikus életében fontos helyet foglal el. A szarvas szimbolikus értelme a tisztaság, az élet forrása. Emellett a fény-árnyék játékok is sokszor fontos szerepet játszanak műveiben. Nagyon sok szakrális kötődésű alkotása is van. Pannonhalmi Zsuzsa a beszélgetés során elárulta, hogy idén azzal szeretne foglalkozni, hogy milyen térhatásokat lehet elérni egész vékony anyaggal.

Pannonhalmi Zsuzsa 1996-ban hozta létre Hódmezővásárhelyen, ahol Közép-Európa legnagyobb kerámiaközpontja van, a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A vásárhelyi tapasztalat számára, mint művész számára nagyon jelentős, hiszen a programokban az aktív részvétel sok új információt, tudást jelent. Ez a technikai, régészeti, néprajzi, restaurátori, történelmi, művészettörténeti tudás beépül a művészeti munkájába, jelentősen gazdagítja azt – derült ki a művésznő szavaiból.

RS14106__ZZS4316-scrA legértékesebb munka az, amit másokért végez az ember. Ha valakire, akkor Pannonhalmi Zsuzsára ez különösen igaz, hiszen egész életében olyasmit csinált, ami másoknak okozott örömet – fogalmazott dr. Kroó Norbert . A keramikus művészetét, aki csak megnézi, nagyon élvezi.

A rendezvényen fuvolán játszott Pannonhalmi Zsuzsa lánya, Gál Anikó, aki molekuláris biológusként dolgozik az egyetemen, őt zongorán kísérte Nagy Márta.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.