5-5 millió forintos támogatásban részesült a Semmelweis Egyetem I. Sz. és II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának két alapítványa. Az Emberi Erőforrások Minisztérium Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának adományát a Korszerű Szülészetért és Nőgyógyászatért Alapítvány, illetve az Egészséges Magzatért és Újszülöttért Alapítvány olyan eszközök vásárlására költi, melyek a laparoszkópos műtéti technológiát korszerűsítik.

RS14269_KA-20140325-IMG_3427-scrA Semmelweis Egyetem nőgyógyászati klinikáin végzik a legtöbb laparoszkópos nőgyógyászati beavatkozást Magyarországon, összesen 1500-at évente. Dr. Szél Ágoston rektor az adományozás kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: szemben a korábban egyedüliként ismert, hosszú bemetszést igénylő műtétekkel, ahol hosszú a lábadozási idő, a sikeres kulcslyuk sebészeti beavatkozást követően néhány nappal gyógyultan elengedhető a paciens. A mára rutinná vált laparoszkópos eljárás során egy vagy több lyukon keresztül vezetik be a megfelelő műszereket, így az orvos a hasüregen kívül dolgozik, egy monitoron látva a belső szerveket – részletezte a rektor. Hozzátette: ennek a technológiának fog lendületet adni a két adomány.

„A mai napon meg kell emlékeznünk a RS14280_KA-20140325-IMG_3363-scr (1)nemrég elhunyt dr. Nobilis Andrásról is, akit közösen búcsúztattunk el” – kezdte beszédét Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, hozzátéve: már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a munkát, melynek a professzor is részese volt, folytatni kell. „Ez a fejlesztés az ő öröksége is, így halálával is életeket segíthet a világra” – fogalmazott. Az államtitkár kitért arra is, hogy a szülészeten dolgozók munkája hozzájárult ahhoz a szemléletváltozáshoz, amelynek köszönhetően az elmúlt években felgyorsult az abortuszok számának csökkenése – hangsúlyozta az államtitkár. Zárószavaiban arra kérte a két klinikaigazgatót: úgy használják fel az adományt, hogy az méltó legyen dr. Nobilis Andráshoz és az egyetem hírnevéhez.

Dr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója arról számolt be, hogy náluk a műtétek háromnegyedét már laparoszkópos technikával végzik. „Az adományból egy elektromos generátort fogunk beszerezni, ami lehetővé teszi a betegek biztonságosabb ellátását, hiszen ennek alkalmazásával még RS14273_KA-20140325-IMG_3396-scr (1)kevesebb szövődménnyel és kockázattal számolhatunk” – emelte ki dr. Rigó János, aki szerint ez a készülék nemzetközi szinten is megállja a helyét, hiszen csúcstechnológiát képvisel. Lényege, hogy elektromos energiát biztosít az elektrosebészeti eljárásokhoz, így ennek segítségével a szövetek vágása, a vérzéscsillapítás és a szövetegyesítési alkalmazások is hatékonyabban végezhetők.

A II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szintén a hastükrözéses tevékenység fejlesztésére fogja fordítani a minisztérium támogatását – tájékoztatott dr. Ács Nándor klinikaigazgató. Az intézmény egy HD, azaz nagyfelbontású kamerarendszert vásárol majd, ami az eddigi készülékeknél komolyabb színvonalon teszi lehetővé az operációt, hiszen az endoszkópos technika egyik fő korlátját, a láthatóságot javítja. Dr. Ács Nándor ismertette: „az államtitkárság szándéka ott esik egybe a mi fejlesztésünkkel, hogy e technika olyan kismedencei műtétek elvégzésében segít, amik lehetővé teszik a gyermekvállalást olyan esetekben is, melyeknél korábban ez nem volt lehetséges. A nagy felbontás révén azt reméljük, hogy számos korábban meddő párnak RS14270_KA-20140325-IMG_3408-scr (1)lehetővé tehetjük tehát a gyermekvállalást.” A HD felbontású kép biztonságosabb műtéteket eredményezhet a méhen kívüli terhességi beavatkozásoknál, illetve a meddőséget okozó lezárt petevezetékek átjárhatóvá tétele vagy a petefészek ciszták kezelése esetén, de a méh jóindulatú elváltozásainál végzett beavatkozásoknál is alkalmazható.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.