A Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársai jubileumi ünnepséggel köszöntötték intézetük igazgatóhelyettesét, dr. Karlinger Kinga tudományos főmunkatársat, radiológust hetvenedik születésnapján.

RS11041_KA-20140207-IMG_6286-karlinger-kinga-70-szuletesnap-scrA születésnap mindig izgalmas dolog az ember életében. Gyerekként ajándékokat, fiatalemberként fogadalmakat, felnőttként pedig számvetést jelent – kezdte köszöntőjét dr. Szél Ágoston rektor. Az ünnepeltről elmondta: az egyetemi élet szinte valamennyi területén lehetett vele találkozni az elmúlt évtizedekben. Részt vett a curriculum bizottságban és az orvosképzési társaságban, de kamarai szinten is komoly feladatokat lát el és minden egyéb szempontból is teljes egyetemi életet él. „Az egyetemi lét teljességét illető felfogásunk egyezik” – tette hozzá. A rektor kiemelte: az ünnepelt oktatással, kutatással és betegellátással foglalkozó szakember, és ez a három fontos kvalitás személyiségében is együtt van jelen.

RS11035_KA-20140207-IMG_6310-karlinger-kinga-70-szuletesnap-scr„Dr. Karlinger Kinga életrajzából kiderül, hogy nem véletlenül lett ő sikeres, hiszen olyan mesterei voltak, akiket hírből mindannyian ismerünk. Dr. Romhányi Györgytől a kutatás és a tudomány iránti alázatot, dr. Szentágothai Jánostól a fantasztikus előadói képességet, dr. Környei Józseftől a precizitást, dr. Juhász Nagy Sándortól pedig a világról alkotott izgalmas képet kaphatta örökségül” – ismertette dr. Szél Ágoston.

A rektor köszöntőjét egy Lao-Ce idézettel zárta: „a bölcs sürgés nélkül működik, szó nélkül tanít, nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik. Alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el se veszíti.”  Beszédét követően dr. Szél Ágoston a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát adta át dr. Karlinger Kingának.

RS11046_KA-20140207-IMG_6278-karlinger-kinga-70-szuletesnap-scrDr. Bérczi Viktor, a Radiológiai Klinika igazgatója egy rendkívüli egyéniség jubileumi ünnepségének nevezte a rendezvényt, majd képeket vetítve fontos pillanatokat idézett vissza az intézet múltjából. Ajándékként egy kiadványt nyújtott át dr. Karlinger Kingának, melyet a klinika dolgozói készítettek számára az intézeti életről. A Magyar Radiológus Társaság elnöke, dr. Baranyai Tibor leveléből idézve pedig kiemelte a rendezvény főszereplőjének szociális érzékenységét, empátiáját, valamint fiatalok iránti szeretetét, illetve a tudás megszerzésében feléjük nyújtott támogatását.

Az ünnepség második felében dr. Karlinger Kinga tanítványai mutatták be eredményeiket: dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid az ikervizsgálatokban, dr. Deák Pál Ákos az élődonoros vesetranszplantációban, dr. Récsán Zsuzsa a modern szemészeti operációs technikákban elért sikereiről, míg dr. Németh Gábor orvos-mérnök CT berendezéséért kapott Innovációs Nagydíjáról számolt be. Az előadás-sorozatot dr. Gács Gyula zárta, aki egykori tanáraként egy emlékét osztotta meg az ünnepeltről: „Dr. Karlinger Kinga 1972-ben a Pécsi Idegklinikán lett a gyakornokom, és kétéves továbbképzésben részesített abból, hogyan lehet apróságokból felismerni a lényeget.”

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.