RS10618_KA-20140123-IMG_5071-semmelweis-szalon-kuti-denes-kiallitasa-scrKuti Dénes szovátai festőművész képeiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A megnyitón dr. Tímár József oktatási rektorhelyettes arról beszélt, hogy a hiperrealizmus a közös pont a kutatás és a mostani szalon vendége között. Az a kutató, aki nem hiperrealista, nem lehet hiteles- vélekedett, hozzátéve: ez a művészekre már sokkal kevésbé igaz, éppen ez a különlegessége a mostani szalon vendégének, Kuti Dénesnek. „Megtisztelve érzem az egyetemet, hogy a műveit most itt bemutatja”- fogalmazott dr. Tímár József a kiállítás megnyitóján.

RS10627_KA-20140123-IMG_5101-semmelweis-szalon-kuti-denes-kiallitasa-scrA festőművész beszélgetőtársa Nagy Miklós Kund művészeti író, és Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt. Szemadám György a művész képeivel kapcsolatban kiemelte: képeit a derűs, vidám színek uralják, ami nem jellemző a kortárs magyar képekre. Véleménye szerint a festőművész képein két nagyon meghatározó dolog van: az egyik, a belső fény, ami a képekből árad, a másik pedig az emberábrázolás hiánya.

A megnyitóhoz kapcsolódó beszélgetésen Turi Dénes elmesélte, hogyan fogalmazódott meg benne az a késztetés, hogy valami olyat csináljon, amit eddig mások még nem csináltak. Nem felrúgni akart mindent, amit elődei csináltak, hanem átvenni azt, ami mesterség és érték, de hozzátenni valami keveset, ami viszont új – idézte fel.

RS10640_KA-20140123-IMG_5133-semmelweis-szalon-kuti-denes-kiallitasa-scr
A festőművész elmondta, arra törekszik, hogy amit fest, az részleteiben legyen realista, valósághű, de egészében legyen abszurd, érthetetlen. Legyen a képekben a természet mellett olyan is, amit nem ért a néző, de közben gyönyörködtessen is, hiszen az alkotó szerint a művészet lényege, hogy először gyönyörködtessen, ajándékozzon és valami pozitívat adjon az embereknek – fűzte hozzá.RS10621_KA-20140123-IMG_5085-semmelweis-szalon-kuti-denes-kiallitasa-scr
Szemadám György a festőművésszel folytatott beszélgetés során kifejtette, hogy az nevezhető igazán művésznek, akinek sikerül a szellemet belevinnie az anyagba. Ez – mint mondta – egy képesség, adottság.
A rendezvényen Molnár Bencze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz szakos hallgatója játszott zongorán.

Kiss-Bódi Bernadett

Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem