RS9108_KA-20131126-IMG_8635-konyvbemutato-scrMegjelent dr. Vincze János Ferencváros – mint az orvosképzés fellegvára című kötete, mely interjúi, megemlékezései mellett betekintést nyújt az orvosi tevékenység pszichikai aspektusaiba, valamint ferencvárosi séták leírásaival a városrész mindennapjaiba is. A bemutatón a szerzővel dr. Vörösmarthy Dániel beszélgetett a Semmelweis Egyetem Elméleti Oktatási Központjában.

„Fő kérdéseim voltak interjúalanyaim felé, miként kezdték pályafutásukat itthon, valamint mit üzennének a fiatal orvosgenerációnak, hogy ne hagyják el az országot” – mondta a szerző. Hozzátette, nyilatkozóihoz hasonlóan azt gondolja: itthon is lehet eredményes, aki erre törekszik, ráadásul a társadalom előlegként adja az orvosképzés költségét, amit mindenki köteles a hazájában ledolgozni. A kötetben interjúk olvashatók többek között dr. Donáth Tibor egyetemi tanárral, dr. Hámori József, dr. Lapis Károly és dr. Sótonyi Péter akadémikusokkal, dr. Mészáros Györggyel, az Elméleti Orvostudományi Központ igazgatójával, dr. Réthelyi Miklós rector emeritussal, dr. Somogyi János egyetemi tanárral, dr. Szabó Attilával, az I. Sz. Gyermekklinika igazgatójával és dr. Voszka István egyetemi adjunktussal.

Az orvosi kutatás nem más, mint nyomhagyás a jövő kutató nemzedékei számára. Az interjúkban kibontakoznak azok a gondolatok, melyek reprezentálják az új iránti fogékonyságot és az ismeretelsajátítás kivitelezésének magas színvonalát – olvasható a kiadványban.

RS9115_KA-20131126-IMG_8603-konyvbemutato-scr

Az előszó kiemeli: Ferencváros sok szállal kapcsolódik a Semmelweis Egyetemhez, „mert nem egyetlen tömbben helyezkedik el, hanem elméleti intézmények hálózatából és egyetemi klinikák sokaságából áll. A kilencedik kerületben található klinikák impozáns épületei már messziről sugallják: itt gyógyító munka folyik.” A könyv megemlékezik olyan elhunyt orvosokról is, akikről a Ferencvárosban közteret vagy kórházat neveztek el. Így került bele dr. Schöpf-Merei Ágost, dr. Markusovszky Lajos, dr. Mihalkovics Géza, dr. Hőgyes Endre, dr. Lenhossék Mihály, dr. Gottsegen György és dr. Szentágothai János is.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.