képÖsszesen 32 díjat osztottak ki az Egészségtudományi Kar november 13-án megrendezett, 36. Tudományos Diákkörök Konferenciáján, amelyen 26 alap és mesterképzésben tanuló ETK-s hallgató mutathatta be egyéni, vagy társszerzős tudományos kutatását.

A rendezvényt dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán, az Egészségügyi Diagnosztikai Intézet vezetője, a Szemészeti Klinikai Ismeretek Tanszék vezetője nyitotta meg. A TDK konferencia levezető elnöki tisztségét dr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója töltötte be. A rövid megnyitó részeként a megjelentek megemlékeztek Gilingerné dr. Pankotai Máriáról, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék nemrégiben elhunyt munkatársáról.

ddAz előadók három szekcióban mutatták be a tudomány számos területét érintő, tudományos értékkel bíró munkáikat. Az előadások végén az aktív, érdeklődő közönség és a bizottság jó hangulatú, építő vita során győződhetett meg az előadók felkészültségéről. Számos munka esetében a levezető elnök külön felhívta a figyelmet a kutatás referált folyóirati közlésére. A terem az előadások ideje alatt zsúfolásig megtelt, és így maradt az eredményhirdetésig.

A bizottság a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján (OTDK) való részvételre az alábbi előadókat kérte fel:

Szemes Zsófia, Bachorecz Mátyásné, Talabér Júlia (témavezető dr. Nagyné dr. Baji Ildikó): „Mesterséges megtermékenyítés hatása a várandósok mentális problémáira” és „Ikerterhesek mentális állapota”

Sevcsik Orsolya, Sziráki Zsófia, Varga Dóra (témavezető Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella, dr. Nádasy György): „A gravitációs terhelés és a véna saphena leszorításának egyidejű hatása patkány varikozitás modellben”

Farkas Cecília (témavezető dr. Varga Zsuzsa): „A legismertebb, hazánkban forgalmazott sörök gluténtartalmának vizsgálata”

Káposztás Lilla, Larnsak Loretta (témavezetők Veresné dr. Bálint Márta, dr. Lichthammer Adrienn, Orbán Csaba): „A vörös szőlő feldolgozása során visszamaradt technológiai melléktermékek beltartalmi értékeinek, illetve konyhatechnológiai alkalmazhatóságának vizsgálata”

Erdei Gergő (témavezető Orbán Csaba, Csambalik László): „Ökológiai termesztéssel előállított, tájjellegű paradicsomtípusok beltartalmi paramétereinek vizsgálata”.

Juhász Flóra (témavezető dr. Varga Zsuzsa): „Lisztérzékenyek számára előállított termékek glutén szennyezettségének vizsgálata” (tartalék előadás).

A további díjazottak listája ide kattintva megtekinthető.

DP
Forrás (szöveg és képek): Egészségtudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.