RS7942_20131106-IMG_5395-eg-ugyi-szakdolgozo-tovabbkepzo-konferencia-scrOnkológiai továbbképzést tartott a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság az I. Sz. Belgyógyászati Klinika, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, az Urológiai és a Pulmonológiai Klinika szakmai vezetésével „Onkológiai betegek kezelése és ápolása”címmel.

A rendezvény célja – emelte ki Kormos Ágnes ápolási igazgató köszöntő beszédében -, hogy az előadássorozat keretében minden évben egy-egy területről átfogó képet nyújthassunk a résztvevő szakdolgozó munkatársaknak. Ebben az évben a gyermekgyógyászati és felnőtt onkológiai szakellátás specialitásaival, újdonságaival ismerkedhettek meg a hallgatók.

A Semmelweis Egyetem Onkológiai Osztálya a közelmúltban csatlakozott az I. Sz. Belgyógyászati Klinikához, azóta ezen belül végzi tevékenységét. Dr. Szatmári Miklós, a klinika igazgatója köszöntőjében elmondta: „amikor megpróbálom a beteg szemszögéből figyelni az Onkológiai Osztályon történő ellátást, azt a kérdést teszem fel: tudja-e a beteg, kihez kell fordulnia, ha baj van. Bár a kezelések mintaszerűen zajlanak, a betegek végigkövetése sajnos nem jellemző a felnőtt onkológiai ellátásra.”

RS7951_20131106-IMG_5373-eg-ugyi-szakdolgozo-tovabbkepzo-konferencia-scr

Az intézményvezető szerint az onkológiának végig kellene kísérnie az ellátottat a betegség stádiumaiban, óriási előnyei vannak ugyanis, ha együtt tevékenykednek az aldiszciplínák. A professzor hangsúlyozta: az onkológiát az egyetem évtizedek óta kiemelten kezeli, és különös törekvés van arra, hogy az ellátást minden tekintetben magasabb színvonalra emelje. Ez az orvostudomány egyik leglátványosabban fejlődő ága, és lassan a közvéleményben is tudatosul: a rák nem egyenlő a halálos ítélettel.

A továbbképzés számonkérése írásban történt, melyre minden résztvevő „megfelelt” minősítést kapott.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.