Öt könyv és egy film bemutatójára invitálta az érdeklődőket a Semmelweis Szalonba dr. Szél Ágoston és a Semmelweis Kiadó. A rektor köszöntőjében úgy fogalmazott: egy könyvbemutató önmagában is nagy esemény az egyetem számára, pláne ha egyszerre több könyvről van szó.

RS6894_20131017-IMG_8440-konyvbemutato-szalon-scrElsőként a dr. Szende Béla és dr. Szabó Katalin által jegyzett, az „Ércnél is maradandóbb” című könyvről beszélt, amelyet különleges kiadványnak tart. A könyv két dolog közt teremt kapcsolatot: egy tudományos felfedezés és annak a felfedezője között, úgy, hogy a két név együtt jelenik meg, egyik a másikat erősíti – ismertette a rektor, aki emlékeztetett arra, hogy eponimának hívjuk az ilyen típusú szavakat, melyek általában szakkifejezések. Mint mondta, az orvosi irodalomban sok ilyen szerzőneves szakmai elnevezés van, amelyeknek a hallgatók nem mindig örülnek, de ő például annak idején nagyon praktikusnak, könnyebben megjegyezhetőnek tartotta ezeket. Kitért arra, a bemutatott könyv a magyar orvosok nevéhez fűződő eponimákat gyűjtötte össze: röviden bemutatja a felfedezők pályáját, a felfedezések lényegét.

RS6893_20131017-IMG_8444-konyvbemutato-szalon-scrFelidézte azt is, hogy amikor a kefelenyomatot elolvasta az előszó írásához, akkor eszébe jutott, hogy tudna még két olyan nevet hozzátenni a könyvhöz, akik nem szerepelnek az anyagban, de arra gondolt, hogy ezek majd az újabb kiadásba kerülnek be. Szende professzor azonban „kifogott rajta”, mert kibővítette az eredeti kéziratot, így neki is új előszót kellett írni. Javaslata alapján bekerült a könyvbe dr. Halász Béla és a „Halász-féle kés”, illetve dr. Palkovits Miklós és a „Palkovits-féle punch technika”. Remélem, hogy hamarosan újabb és újabb kiadások fognak megjelenni a könyvből, hiszen valószínűleg még sokan vannak, akikre büszkék lehetünk – tette hozzá.

RS6880_20131017-IMG_8474-konyvbemutato-szalon-scrA könyvet dr. Sótonyi Péter rektor emeritus lektorálta, aki a bemutatón kiemelte: a Semmelweis Kiadó a fennállása során immár sokadszor lepte meg az olvasókat. A művet hiánypótló bibliográfiának nevezte, és véleménye szerint a szerzők megvalósították azon szándékukat, hogy az olvasó számára „a múlt, olykor méltánytalan feledésben elhalványuló tudományt formáló eredményei és a mögöttük húzódó személyek tényszerű, vonzóan és példaértékűen kerüljenek bemutatásra”. A könyv – mint mondta – kivételes és kiváltságos nemzedékekről szól. „Az üzenet egyértelmű: a múlt kötelez, mert történelem tanít, irányt mutat, tanulságot nyújt” – hangsúlyozta, hozzátéve: a mű valódi értékét abban látja, hogy tovább erősíti azt a tényt, miszerint hazánkban mindenkor voltak és vannak olyan kiváló teljesítményű emberek, akik képesek minden időben a kiemelkedő nemzetközi tudományos teljesítményre.

RS6877_20131017-IMG_8480-konyvbemutato-szalon-scr„Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók!” – kezdte beszédét dr. Szende Béla, aki elmondta, hogy ezek a szavak jártak a fejében, amíg a könyvön dolgozott, és ahogy a lapok teltek, egyre jobban igazat adott Zrínyi Miklósnak, a magyar orvoslás és orvostudomány vonatkozásában is. Ezután szerzőtársa, dr. Szabó Katalin érdemeit méltatta. Munkánk a nagy és neves elődök előtti tisztelgés – hangoztatta.
Dr. Szende Béla azt mondta, nagy öröm számára, hogy a 49 orvos közül négyen ma is élnek: dr. Lóránd László professzor az Egyesült Államokban, hárman hazánkban: dr. Antalóczy Zoltán, dr. Halász Béla, és dr. Palkovits Miklós professzor. „Ne feledkezzünk meg azokról a kiemelkedő magyar orvosokról sem, akiknek a nevét nem hordozza valamely alkotásuk, de munkájuk eredménye emelte a magyar orvostudomány jó hírét. Tiszteleti illeti azt a több százezer névtelen orvost, akinek szakszerű, és önfeláldozó betegellátó munkája lehetővé tette, hogy az orvostársadalom minden időben kitermelje a maga kutatóit, újítóit, feltalálóit. Róluk a tisztességet, a helytállást, a betegek szeretetét és a megbízható szakmai tudást lehetne elnevezni” – jelentette ki.

RS6871_20131017-IMG_8492-konyvbemutato-szalon-scrDr. Szél Ágoston ezt követően a dr. Cserháti Imrét, a dr. Szollár Lajost, a dr. Szirmai Imrét és a dr. Tulassay Zsoltot bemutató könyvekről beszélt. Emlékeztetett arra, hogy a sorozatnak korábban „Titoknyitogató” volt a neve, de megújulása után a „Katedra mesterei” elnevezéssel folytatódik. Ezzel összefüggésben leszögezte: az egyetem egyik legfontosabb értéke a hagyomány, az egyetem szellemi öröksége, felmutatható értéke. Kiemelte dr. Táncos László szerepét, aki már nemcsak sorozat kiadója, hanem a riportok készítője is.

RS6859_20131017-IMG_8531-konyvbemutato-szalon-scrDr. Táncos László szólt arról, hogy Karáth Zitával eddig 36 portréfilmet készítettek melyek eddig csak dvd-n voltak elérhetők, de januártól a Semmelweis Kiadó oldaláról letölthetők lesznek. A rendezvény vetítéssel zárult, az érdeklődők dr. Cserháti Imre, dr. Szollár Lajos, dr. Szirmai Imre és a dr. Tulassay Zsolt gondolatait nézhették meg egy közös filmben.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.