Idén minden eddiginél több szívátültetést végeztek a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Az 50. beültetést december 17-én hajtották végre egy 41 éves kétgyermekes családapán, akinek évek óta súlyos szívelégtelensége volt. A beteg állapota kielégítő, már sétál. Karácsonykor családja már az intenzív osztályon látogathatta, három héten belül várhatóan hazaengedik.

RS26345__ZZS5868-scrA szívtranszplantáció az akut és krónikus szívelégtelenség végstádiumának elfogadottan leghatékonyabb terápiájává vált. Az évtized elején átlag 10-15 szívátültetést végeztek évente. Magyarország 2012-es Eurotransplant csatlakozása megnövelte ezt a számot, hiszen azóta a sürgős átültetésre váró betegek külföldről is kaphatnak szívet. Az idei kiugró eredmény oka, hogy az orvosok minden lehetőséget megragadtak, ha lehetett egy nap alatt két szívátültetést is végeztek – mondta el dr. Merkely Béla igazgató. A nemzetközi transzplantációs társaság adatai szerint csak 10 olyan szívcentrum van a világon ahol 50 szívátültetést végeznek évente. A szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésében mintegy 30 orvos és 60 főnyi szakszemélyzet vesz részt a Semmelweis Egyetem klinikáján.
RS26344__ZZS5864-scr
Magyarországon 300 ezer szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, de mindössze pár százra tehető azon betegek száma, akiknél a szívátültetés reális gyógyítási lehetőségként jöhet szóba. Magyarországon 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor végezte el az első sikeres szívátültetést a Semmelweis Egyetem, Ér-és Szívsebészeti Klinikáján. Azóta 339 szívátültetés történt az országban, ebből 310 átültetést a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáin végeztek. (A gyermek szívátültetéseket az Országos Kardiológiai Intézetben végzik 2007 óta.) Az idei magyarországi 1 millió lakosra számított 5,7 szívátültetés aránya Európa fejlett országaiban is kiemelkedőnek számít.

A Semmelweis Egyetem kiemelt feladatként kezeli a szívtranszplantációs program sikerét, és folyamatosan biztosítja a legmagasabb szintű betegellátáshoz szükséges eszközöket és feltételeket. Ennek keretében 2012-ben speciálisa műszívbeültetésen és szívátültetésen átesett betegek kezelésre berendezett intenzív osztály kezdte meg működését. Itt került sor 2008. február 15-én az első hazai műszív beültetésére, 2012-ben pedig elvégezték az első hazai végleges műszív beültetést.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.