461 hallgató tett sikeres záróvizsgát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, közülük 86-en summa cum laude, 335-an cum laude, 40-en rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat magyar, angol és német nyelven.

20130629-IMG_9548-AOK-diplomaoszto-sportarena-webA doktorrá avatási ünnepséget a Papp Lászó Sportarénában tartották június 30-án, az ünnepi ülést dr. Hunyady László rektorhelyettes nyitotta meg.
20130629-IMG_9565-AOK-diplomaoszto-sportarena-webA jelöltek avatás iránti kérelmét a hagyományoknak megfelelően egyik társuk terjesztette elő, majd eskütétel után dr. Karádi István, az Általános Orvostudományi Kar dékánja sikeres tanulmányaik elismeréséül orvosdoktorrá avatta a jelölteket.

A felavatott magyar orvostanhallgatókat dr. Gál Szabolcs képviselte. Beszédében kiemelte: ezután maguk kell, hogy döntéseket hozzanak, de segítséget kérni a munka során nem szégyen, hanem kötelesség, mind a maguk, mind a páciensek érdeke. Őszintén szólt arról is, hogy félelmet érez, hogy mi lesz ha, valamit nem jól tud, és hibázik. „Azokért aggódom, akik bíznak bennem, akik az én kezembe adták az egészségüket, akiknek sorsa tőlem is függ. Mégis örülök ennek a félelemnek. Emiatt fogom újra és újra kinyitni a tankönyveket, véleményt, tanácsot kérek, és ezért fogom még egyszer és még egyszer ellenőrizni magamat. Ez a félelem ugyanis a lelkiismeretem szava” – fogalmazott.20130629-IMG_9545-AOK-diplomaoszto-sportarena-web
A német nyelven tanuló hallgatók nevében dr. Florian Schumacher röviden, magyar nyelven is megemlékezett az elmúlt évekről. „A ti vendégszeretetetek különleges volt, egy életre szólóan barátok lettünk, és amikor Budapestre jövünk, már nem érezzük magunkat idegennek, hanem ez a második hazánk” – mondta.

Dr. Karádi István, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a külföldi hallgatók után szólva kiemelte: a Semmelweis Egyetem tradíciója a magas szintű alapképzés jegyében történő oktatás prioritása. Ez azt jelenti – hangsúlyozta -, hogy bár gyakran küzdelmes módon a hallgatók olyan biztos alapokon nyugvó tudást birtokában vannak, amellyel a világ bármely részén helyt fognak állni. ”Mi, az orvosi egyetem oktatói aktív résztvevői vagyunk annak a hatalmas fejlődésnek, amelyen az orvos biológiai ismeretek az elmúlt harminc-negyven évben átestek. Mindez, egy magasabb szintű gondolkodást, szintetizáló és integráló képességet, és különleges memória adottságokat igényel” hogy ezeket a stabil alapokat szilárd építménnyé erősítsék – mondta.
20130629-IMG_9559-AOK-diplomaoszto-sportarena-webVégezetül útravalót is adott a hallgatóknak a dékán, Goethe szavait idézve:”A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen, tiszta szeretetet.”

A Semmelweis Egyetem szenátusának ünnepi ülését dr. Hunyady László rektorhelyettes zárta azzal, hogy a fiatal, felavatott kollégáknak hivatásuk gyakorlásához eredményes munkát és jó egészséget kívánt. Az ünnepségen a társkarokat képviselő dékánok és dékánhelyettesek mellett Yamamoto Tadamicsi Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Baranyai János, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke is részt vett.

Nagy Emese

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.