20130628-IMG_8686-se-nap-orvostorteneti-mueum-koszoruzas-webAz ünnepségsorozat Semmelweis Ignác szülőháza előtt kezdődött, ami ma Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárként működik.

Dr. Tímár József kinevezett oktatási rektorhelyettes, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója beszédében kiemelte, hogy Semmelweis Ignác születésének napja, 1818 július 1-je a magyar egészségügy születésnapja is egyben. Felidézte: élettörténete számos tanulsággal szolgál. 20130628-IMG_8673-se-nap-orvostorteneti-mueum-koszoruzas-webFiatalon jogászként kezdte volna tanulmányait, ismeretlen okból egy év után iratkozott át az orvoskarra. A patológia területe foglalkoztatta leginkább, megfigyeléseinek alapja is e tudományhoz köthető. Semmelweis azon klinikusok sorába tartozik, akik a kórbonctant használták iskolául a betegségek természetének megismerésére, és ez a karriermodell több mint 100 éven át élt és hatott a pesti, illetve később a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, számtalan kiváló klinikust produkálva. Sajnálatos, hogy ez a típusú életpályamodell megszűnni látszik– emelte ki dr. Tímár József.

Kitért arra: Semmelweis ahelyett, hogy nemzetközi publikációban írta volna le felfedezéseit, inkább gyorsan, közvetlenül a környező országok szülészeteinek írt levelet, és később is az európai szülészeket levelekben próbálta meggyőzni, tudományos közlemények helyett. Orvoskollégáit Bécsben, később Pesten sem tudta meggyőzni arról, hogy az ő tudományos módszerét kövessék. Hazaszeretetét jelzi, hogy 1857-ben elutasította a zürichi kórház vezető pozícióját.

20130628-IMG_8657-se-nap-orvostorteneti-mueum-koszoruzas-webDr. Tímár József beszélt arról is, hogy miközben Angliában elismerték a felfedezését, a környező országokban csak évtizedes késéssel fogadták el Semmelweis felismerését. A nemzetközi irodalomban létező fogalom, a Semmelweis-reflex is azt jelenti, hogy ha valaki radikálisan új gondolattal áll elő, azt a szakma, a közvélemény szinte reflexszerűen elítéli – mondta.

Személyében az állhatatosság, kitartás és zsenialitás kombinációját, illetve megtestesítőjét ünnepeljük, aki örök példaképül szolgál a hazai orvosnemzedékek számára, s annak, hogy az ő szelleme itt van köztünk, nem kis szerepe van abban, hogy a hazai orvosnemzedék még tartja magát, végső erőfeszítéseit teszi a színvonal megtartásáért – zárta beszédét a rektorhelyettes.20130628-IMG_8693-se-nap-orvostorteneti-mueum-koszoruzas-web

Az emlékműnél koszorút helyezett el dr. Szél Ágoston, dr. Tímár József és dr. Varga Benedek a múzeum főigazgatója.

Ezt követően a Belső Klinikai Tömb udvarán, Semmelweis Ignác szobornál folytatódtak a megemlékezések, ahol dr. Veres Gábor mondott beszédet. Az I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense úgy fogalmazott: a fehér köpeny többszörös jelkép, és abban is állt a megjelentek elé. Szavai szerint a fehér köpeny Semmelweis köpenye: jelenti a tisztaságot, a védelmet, valamint utal a gyógyító tevékenységre.

20130628-IMG_8741-se-nap-ulloi26-koszoruzas-webSemmelweis egy olyan korban élt, amikor a világ nem fogadta el a statisztikát és a statisztikát alkalmazó orvost. Noha az egyetem névadója világosan kimutatta, hogy az általa bevezetett klórvizes kézmosás következtében az addigi 15,8ról 0,85 százalékra csökkent azoknak a száma, akik gyermekágyi lázban haltak meg. „Vajon hány közleményt tudnának a SE polgárai most publikálni, ha a bírálók úgy értékelnék a statisztikai számításaikat, mint tették Semmelweis Ignáccal?” – tette fel a kérdést dr. Veres Gábor.

20130628-IMG_8770-se-nap-ulloi26-koszoruzas-webVéleménye szerint ma nincs az a magyar ember, aki ha látja Semmelweis Ignác szobrát az International Museum of Surgical Science (Sebészeti Tudományok Nemzetközi Múzeuma) területén, ne érezne büszkeséget, hogy a világ tíz legjelentősebb orvosa közt áll, Pasteur és Röntgen társaságában.

A docens beszélt arról is: a VIII. kerület szépül, új utak, épületek épülnek, de még mindig van egy szakasz a kerületben, ahol nem járt aszfaltozó, az Üllői út Bókay utca sarkán, ahová érkeznek a csecsemők. „Egy 600 grammos koraszülött csecsemőnek zötykölődve, macskaköveken végigmenni olyan érzés lehet, mint egy felnőttnek harminc centis kátyus úton haladni. Ha ennek a beszédnek csak annyi értelme lesz, hogy ez megváltozzon, már megérte, hogy elmondtam” – hangsúlyozta. A helyszínen tartózkodó illetékesek ígéretet tettek arra, hogy felszedik a macskaköveket.

20130628-IMG_8782-se-nap-ulloi26-koszoruzas-webSemmelweis Ignác szobránál koszorút helyezett el egyebek mellett dr. Szél Ágoston rektor, dr. Veres Gábor docens, dr. Bagdy Gábor (főpolgármester-helyettes), Sántha Péterné (Józsefvárosi Önkormányzat, alpolgármester), dr. Éger István (Magyar Orvosi Kamara, elnök), továbbá a Baráti Kör, a Hallgatói Önkormányzat és az Instruktor Öntevékeny Csoport.

Nagy Emese