20130614-IMG_1611-phd-konferencia-sajtotajekzotato-novotel-web Nagy vállalkozás volt, de a visszajelzések azt igazolták, hogy a támogatások jó helyre kerültek és sok hallgató profitált a Magiszter Programból – összegezte az elmúlt két évet dr. Rácz Károly, a Doktori Iskola elnöke. A projekt záró sajtótájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy a program középpontjában a tehetséggondozás állt, a legtehetségesebb hallgatók segítése és támogatása.

A Magiszter Projekt (TÁMOP-4.2.2.B-10/B-10/1-2010-0013), záró rendezvényén a projekt szakmai megvalósítói sajtótájékoztató keretében ismertették a két év során elért eredményeket. A pályázaton elnyert, közel 426 millió Ft összegű támogatás elősegítette az egyetemen addig is folyó tehetséggondozó kezdeményezések kibontakozását, segítséget nyújtott a fiatalok számára a tudományos életbe való belépéshez itthon és külföldön egyaránt, kutatásaikhoz – a szakértő oktatói irányítás mellett – a technikai feltételeket is biztosította.

20130614-IMG_1621-phd-konferencia-sajtotajekzotato-novotel-webA Magiszter Program szakmai vezetése a projekt indulásakor 15, részben az elmúlt évtizedben a tehetséggondozás területén jelentős eredményeket elért, részben pedig fiatal kutatók által vezetett, ígéretes kutatási irányokat reprezentáló, a hallgatók körében népszerű kutatócsoportot keresett meg. A programba felkért munkacsoportok 20 millió forintos költségvetésű, eredeti tudományos projekteket dolgozhattak ki.

20130614-IMG_1624-phd-konferencia-sajtotajekzotato-novotel-web A „Meritokrácia” Támogatási Alapból kétszer hirdették meg az úgynevezett vegyszer pályázatot, melynek keretében 92 hallgató részesült támogatásban. Folyamatosan lehetett pályázni a Doktori Iskolán keresztül utazási támogatásra, melynek célja az volt, hogy a fiatal kutatók minél nagyobb számban részt tudjanak venni külföldi konferenciákon, kongresszusokon. Közel 50 doktorandusz élt ezzel a lehetőséggel. A Városmajori Kardiológiai Klinika munkacsoportja kutatásmetodikai ösztöndíjat és útiköltség támogatást biztosított 10 tudományos diákköri hallgató részére.

A Magiszter Program fontos eleme volt, hogy a hallgatók kutatásait, tudományos munkáját minél többen megismerhessék itthon és külföldön is. Ezt szolgálta a Nemzetközi Tudományos Diákkonferencia, amelyet először 2012-ben, majd ezt követően 2013-ban is megrendeztek, újabb hagyományt teremtve a Semmelweis Egyetemen.

20130614-IMG_1666-phd-konferencia-sajtotajekzotato-novotel-webA nemzetközi együttműködéseken belül hangsúlyt kapott a határon túli, magyar nyelven is oktató egészségtudományi intézetekkel való tapasztalatcsere, a „Határok nélkül” Disszeminációs Program. A Korányi Frigyes Szakkollégium hallgatói a program keretében mindkét évben részt vettek a Marosvásárhelyi Tudományos Diákköri Napokon. A Bécsi Orvostudományi Egyetemmel közösen rendezett PhD Tudományos Napok című, elsősorban postgraduális hallgatók részvételével zajló tudományos konferenciát a Magiszter Program kiterjesztette, és a régió valamennyi egyetemén egészségtudományi kutatómunkát folytató PhD hallgató számára megnyitotta.
Június elején először rendezték meg – a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen – a „From Medicine to Bionics” címet viselő európai PhD konferenciát, mely egyben a projekt záró rendezvénye is volt.

T-Sz.Sz.

magiszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.