20130613-IMG_0743-vedonok-napja-2013-net-webIdén hatodik alkalommal szervezték meg a Védőnők Napját Magyarországon. Az ünnepi rendezvényen jubileumi díszokleveleket és kitüntetéseket is átadtak a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében.

„Be kell hatolni a nép közé, hajlékában felkeresni őt, be kell férkőznünk bizalmába, leküzdeni előítéletét az új iránt és kiragadni a rossz szokások, babonák karmából.” – ezekkel a gondolatokkal indult útjára a védőnői szolgálat csaknem száz éve Magyarországon.

Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott a rendezvény megnyitóján elmondta: A védőnő szerinte a legszebb magyar hivatás, már maga a szó is pozitív élményeket, érzéseket gerjeszt. „Önök a családok legboldogabb és legkétségbeesettebb pillanataiban vannak jelen, segítenek. Manapság, amikor egészen kis részszakmák jelennek meg, mindig kérdés, hol az ember. A védőnők az egész gyerekmet és az egész családot látják, ebben a specializált világban pótolhatatlan.”

20130613-IMG_0792-vedonok-napja-2013-net-webDr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese a házigazda nevében köszöntötte a résztvevőket és kiemelte: A feladatok folyamatosan változnak, a 21. század elején új kihívás előtt állunk, a prevenció, a betegségek megelőzése, időben való jelzése egyre nagyobb hangsúlyt kap. A védőnők látják a családban először a problémákat, segítenek az azonosításban, tanácsot adnak, felhívják a figyelmet a környezet, az életmód hatásaira. Az orvoslásban is egyre fontosabb a prediktív szemlélet, nagyon nagy szükség van ebben a védőnők segítségére.

Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos megköszönte a védőnőknek, hogy segítenek eljuttatni az üzeneteket a legkisebb közösségekbe, a családokba, az ország bármely pontjára.

„A világ változik, mi ott vagyunk benne, mert védőnő nélkül a hatékony egészségügyi szolgálat nem elképzelhető Magyarországon, sem a fővárosban, sem a kis településeken. A kor kihívásaira is választ adunk, ma már például sok védőnő elérhető a Facebookon.” – hangsúlyozta a megnyitón dr. Bábiné Szottfried Gabriella, majd kiemelte: Miniszteri biztosként a védőnők érdekeit képviseli, és reméli, hamarosan különböző informatikai eszközöket tudnak majd a kollégák rendelkezésére bocsátani, ezzel könnyíteni az adminisztrációt és az információ átadását.

Odor Andrea, országos vezető védőnő arra is rátért: 2008 óta a védőnők napjának egyik legfontosabb célja a jubiláló védőnők ünneplése, valamint a kiváló munkát nyújtó kolléganők elismerése.

SzZs