Szilveszteri vizesgálával ünnepelték az elmúlt év vizes sportokban elért sikereit Budapesten. Az egész napos eseményen ingyenes sportolói szűrővizsgálatokon vehettek részt a nevezők, amelyet a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai végeztek dr. Merkely Béla igazgató vezetésével. A klinikai rektorhelyettes szerint a hobbisportolóknak is nagy szükségük van átfogó egészségszűrésre, mert a rendszeres kivizsgálásokkal súlyos betegségek előzhetők meg.

A nevezők egy részletes kérdőív kitöltése után részt vettek vérnyomásmérésen, szívultrahangon, testösszetétel mérésen, kerékpáros terheléses vizsgálaton és EKG-n – sorolta dr. Kiss Orsolya, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusa. Egy új diagnosztikai mérőkészüléket – az úgynevezett Wiwe-ot – is bemutattak, amely telefonos alkalmazás segítségével figyeli a felhasználó szívműködésével, szívritmusával kapcsolatos egészségi jellemzőit otthon és útközben – tette hozzá, a mérési adatok a mobiltelefon, illetve táblagép képernyőjén megtekinthetőek, és azokat a felhasználó megoszthatja akár a kezelőorvosával is.

Az Ötpróbázz sztárokkal! elnevezésű programon olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók népszerűsítették Magyarország legsikeresebb sportágai közé tartozó vizes sportokat. Az előzetes nevezések alapján több mint nyolcszázan méretették meg magunkat a medencében 500 és 1500 méteren. Az eseményre látogatók a búvárúszás, szinkronúszás, kajakpóló- és szlalombemutató mellett sztársportolók játékos vetélkedését is megnézhették egy kajakverseny, sárkányhajózás és vízilabdameccs keretében, ahol az elmúlt 20 év olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki érmes pólósai játszottak egy barátságos mérkőzést. A nap végén koncerttel búcsúztatták a 2017-es évet. A gála teljes bevételét jótékony célokra fordítják: egy részét a Kolonics György Alapítványnak ajánlják fel, a hazai kajak-kenu utánpótlás támogatására, a másik fele az Aritmia Kutatás-Gyógyítás Alapítványhoz kerül, segítve az életveszélyes kamrai ritmuszavarok és az azok hátterében álló megbetegedések gyógyítását.

Kiss-Bódi Bernadett, forrás: sportágválaszto.hu
Fotók: Szabó Kriszta

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.