Számos rejtett betegségre utalhat az, ha egy nőnek hullik a haja, de akár egy rosszul összeállított diéta, fogyókúra, vagy méregtelenítés is állhat a jelenség hátterében, amely miatt egyre több nő keresi fel a szakorvosokat – hívta fel a figyelmet dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense.

haj1Gyakran akár több hónapos orvosi felderítő munkára, s kivizsgálások sorára is szükség lehet ahhoz, hogy megtudjuk, mi áll a női hajhullás hátterében. Fontos alapelv, hogy a hajat, mint „függelékszervet” nem lehet gyógyítani, a hozzá tartozó pácienst kell kezelni – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy a haj és a körmök állapota a szervezet egészét képezi le. Így, ha például az anyagcsere folyamatokban vagy a hormonrendszerben valami felborul, akkor az rögtön tükröződhet a haj állapotában is.

A hajhullás különböző, úgynevezett civilizációs betegségekre is utalhat, és egyebek mellett ez is állhat annak a hátterében, hogy egyre gyakoribbá válik ez a probléma. A stressz, mint általános kártevő köztudottan számos szervi baj hátterében áll, így okozhat a szervezetben olyan változásokat is, amelyek hajhullásban nyilvánulnak meg.

Fontos ugyanakkor, hogy objektíven mérjük fel, valóban kóros hajhullásról van-e szó – mutatott rá dr. Wikonkál Norbert. A haj általános minőségében alapvetően is hatalmas egyéni különbségek vannak, s a haj dússágának csökkenése egyfajta korral járó élettani változás is lehet. Mint azt a docens elmondta: rengetek féltudományos szolgáltatás érhető el ezen a területen, ám az orvosilag elfogadott eljárások mind a standardizált összehasonlításon alapulnak. A legkönnyebben kivitelezhető eljárás az úgynevezett „light pull test”, amely elfogadott módszer arra, hogy megítéljük, kóros hajhullásról van-e szó. Ennek lényege, hogy a bőrgyógyász legalább 48 órával a hajmosás után megragad egy 50-60 hajszálból álló tincset, majd egy határozott mozdulattal meghúzza a hajat. Ha a megfogott hajszálak 10%-a ilyen módon kihúzható, azaz ha 5-6 szálnál több marad a kezében, akkor az azt mutatja, hogy érdemes tovább vizsgálódni.

haj2Hajhullás bekövetkezhet olyan súlyos betegséget (például tüdőgyulladást) követően is, amely lemeríti a szervezet energiaraktárait. Általánosságban is igaz, hogy a tápanyagok, nyomelemek hiánya megmutatkozik a hajhagymákban, így a hajhullás különböző hiányállapotokra (tápanyagok, nyomelemek, mikroelemek hiánya) is rámutathat, de utalhat lisztérzékenységre, vagy akár pajzsmirigy-gyulladásra is.

Az esetek többségében van megfelelő terápia, ám ahhoz fel kell tárni a valódi okokat, amely akár hónapokig is eltarthat. Maga a kezelés is hosszú, akár fél évig tartó folyamat, hiszen nem a hajat, hanem a hajhagymát, és végső soron a pácienst kell gyógyítani – figyelmeztetett dr. Wikonkál Norbert.

DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.