Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve, évente kétszer annyian halnak meg ebben itthon, mint autóbalesetben, miközben gyakori ön- és rendszeres fogorvosi szűrővizsgálattal, időben felismerve, a betegség gyógyítható. A szájüregi daganatokat a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, krónikus mechanikai irritáció, a nem megfelelő szájhigiénia okozza, szájgarattumorok esetében a magas rizikójú HPV-fertőzésnek van kiemelkedő kóroki szerepe.

A betegséget „csendes gyilkosnak” is nevezik, ugyanis sokáig panasz- és fájdalommentes, ezért a túlélési esély szempontjából egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a daganatok felismerésekor. Előrehaladottabb állapotban a tünetek közé tartozhat a nyelvmozgás korlátozottsága, a hirtelen kialakuló foglazulás, a nem megfelelően illeszkedő fogpótlás vagy akár a nyelési nehezítettség.

Korai stádiumban – melynek túlélési esélye igen jó, 70-80%-os – a hosszan fennálló, egyenletlen felszínű, lassan növekedő fájdalmatlan duzzanatok vagy fekélyek ébreszthetnek gyanút. A pár perces szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen beavatkozással nem jár, mindössze arra van szükség, hogy beüljünk a fogorvosi székbe

– mondta el dr. Mensch Károly, a Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi adjunktusa. A Semmelweis Egyetem oktatóvideójából könnyen elsajátítható a helyes, otthon is elvégezhető önvizsgálat menete.

 

Fotó: Semmelweis Egyetem – Kovács Attila

Videó: Semmelweis Egyetem – Bartincki Tamara, Gál Bettina, Kresalek Dávid, Major Bálint

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.