astellas kulka janina
dr. Kulka Janina

Több kategóriában is díjazták a Semmelweis Egyetem orvosait az idei „Astellas díj – Az év orvosa” pályázat záró gáláján. A szakmai zsűri díját az orvosi diagnosztika kategóriában dr. Kulka Janina patológus egyetemi tanár, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese nyerte el, míg a sebészeti ellátások kategória győztese dr. Verebély Tibor gyermeksebész szakorvos, egyetemi tanár (I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest) lett. Az alapellátás kategória győztese dr. Ádám Ágnes belgyógyász-háziorvos, aki részt vesz az egyetem Családorvosi Tanszékének oktatási tevékenységében is. Elismerő oklevelet kapott valamennyi kategória második és harmadik helyezettje, így a Semmelweis Egyetemről dr. Budai Mária (Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika) és dr. Szondy Klára (Pulmonológiai Klinika).

Dr. Verebély Tibor
dr. Verebély Tibor

Egy közönségszavazásra beküldött, sikeres gyógyulásról szóló betegtörténet alapján pedig az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika teljes csapata is elismerő oklevelet vehetett át, az ellátás során mutatott helytállásért és emberségért.

Az Astellas különdíját az Őrzők Közhasznú Alapítvány kapta, amely a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai, II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kezelt leukémiás és daganatos gyermekek megsegítéséért jött létre.

További díjazottak:

A közönség szavazatai alapján első helyezett: dr. Garainé dr. Pámer Zsuzsanna pécsi szemész szakorvos, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika docense

Szakmai díj, konzervatív orvosi szakterületek kategória: prof. dr. Csiba László pszichiáter, neurológus szakorvos, intézetigazgató egyetemi tanár (Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Neurológiai Klinika)
Szakmai díj, rehabilitáció és krónikus ellátás kategória: dr. Barna Gábor belgyógyász, kardiológus és kardiológiai rehabilitációs szakorvos (Budapesti Szent Ferenc Kórház, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály)

astellas 1
Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika csapata

A betegtörténetek alapján nemcsak a közönség, hanem a szakmai zsűri is szavazott és így, rangsor nélkül még három orvos került az idei legjobbak közé: dr. Bognár László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Idegsebészeti Klinika gyermek-idegsebész szakorvosa, a klinika igazgatója, dr. Csupor Emőke, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat háziorvosa (Budapest) és dr. Kassai Tamás gyermek-traumatológus szakorvos, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, gyermek-traumatológiai osztályának főorvosa.

A különdíjasok közül kiemelték dr. Egri László főorvost, kézsebészt, traumatológus szakorvost, aki, mint a szakmai zsűri elnöke, dr. Perner Ferenc professzor emeritus (Transzplantációs és Sebészeti Klinika) elmondta: „a testi panaszok mellett a léleknek is a gyógyítója”. A pályázat fővédnöke dr. Sótonyi Péter rector emeritus.

A média pályázat fődíját Pungor András, a 168 óra szerzője „A száguldó orvos” című írásáért kapta. DP

Fotók: Astellas az orvosokért