A küzdősport szigorú és kötött szabályrendszere megköveteli a korrekt, sportszerű viselkedést, az önuralom magas szintű elsajátítását és alkalmazását, a belső szorongásból eredő feszültségeket oldja – ismerteti a tanszéken művelt sportágak profilját a TF Küzdősportok Tanszék vezetője, dr. Barna Tibor egyetemi docens –, az ember megismeri saját tűrőképességének határait, kiegyensúlyozott lesz, megtanulja akaratát összevetni másokéval és önmagát ebben a viszonyban a konfliktusok vállalásával és oldásával céltudatosan elhelyezni.

Dr. Barna Tibor az angol válogatott felkészülését irányította a szöuli olimpiára, sok más kitüntetése mellett a Lippery Rock University (USA, Pennsylvania) elismerését kapta eredményes edzői és tanári tevékenységéért, a barcelonai olimpia felkészülése során a Magyar Birkózó Szövetség tudományos tanácsadója. Nem élt a felajánlott angol, amerikai, állampolgárság lehetőségével, s 2004-től áll a tanszék élén. Két könyv, 42 tanulmány, cikk szerzője, magyar és idegen nyelven, ezek a birkózó sport stratégia-taktika témáival foglalkoznak, melyeket a karon is tanít az önvédelem elméletével és gyakorlatával együtt. Angol nyelvű könyvét 170 országban adja ki a FILA (Nemzetközi Birkózó Szövetség). Gazdag tanári, nemzetközi edzői és kutatói tapasztalatokkal rendelkezik, hazai és külföldi utánpótlás és senior tanítványai világbajnokságokon, kontinens bajnokságokon szereztek érmeket. Sok év tudása, a jelen örömei és megoldandó problémái foglalkoztatják naponta, munkája során.

Amivel mi itt akadémikusan és gyakorlatban is foglalkozunk az különösen értékes dolog: az ember. A külső okok belső feltételeken át hatnak. Minden a fejben dől el, s ezeknek a sportágaknak rendkívüli a személyiségformáló és képességfejlesztő hatása – mondja dr. Barna Tibor. A döntés mellett a lényeglátás képességét is adják ezek a sportágak, melyre az élet minden területén szükség van, segít a káros szokások – a tétlenség, lustaság, rendetlenség – leküzdésében. Tehát egyúttal személyiséget formál és életre nevel. A rendelkezésünkre álló hely maga viszont nagyon szűkös. A vívóterem, a birkózóterem nem kielégítő a hallgatói létszámhoz. A hallgatók száma igen megnőtt amikor kinyitották a kapukat, rengetegen lettünk. A gyakorlati és elméleti órák száma nálunk 50-50 százalék, és nekünk a helyszűke igen gátolja a munkánkat. A hallgatóknak el kell végeznie a kötelező gyakorlatokat, hiszen e nélkül nem létezik oktatás, és ehhez tágasabb hely, több pénz kell, és plusz idő, a tanítási félnapon túl is. Ez egy olyan folyamat, amit nemzetközi hírű sportolóink is végig járnak. Ez a kettő szerves egységben kell működjön. A normál tanítási költségeink sokkal nagyobbak, mint egy elméleti karnak: az uszoda, a tanítási időn túli foglalkozások sokszor este 6-7 óráig, amikor természetesen világítani kell és fűteni a helyiségeket, arról nem is beszélve, hogy sportolóink utaztatása sem megoldott. Hallgatóink az akadémiai tudásnak is eleget tesznek, kiemelkedő sportteljesítményeket is nyújtanak, a hétvégi versenyekre is elutaznak, és ugyanez igaz az oktatókra, edzőkre is.Természetesen a tudomány művelése sem maradhat el, aktuális kutatási területünk: Erőkifejtések és állásstabilitás a szabadfogású birkózásban című témában együtt dolgozunk dr. Bretz Károly barátommal, a Biomechanika Tanszék nemzetközi tekintélyű tanárával.

Aki nem lát bele a mi világunkba, az nem tudhatja, milyen heroikus munka folyik itt. A MOB-tól kapunk évente sportszakmai támogatást, de az az összeg szinte semmire sem elég. A megoldás az lenne, ha az egyetem anyagi bázisa nagyobb lenne, vagy több állami támogatást kaphatnánk. Megérdemelné ez az egyetem, hiszen a jövő nemzedék nevelését, képzését irányító világhírű sportolókat, vezetőket képzünk.

Tanszékünk tanára, Horváth Tamás, ősszel három judo versenyen is indult. Szeptemberben a Newaza Országos Bajnokságon nyolc kategóriában 4 arany, 1 ezüst és 3 bronz érmet szerzett. Az októberben megrendezett felnőtt I. osztályú Magyar Bajnokság legidősebb versenyzőjeként, 42 évesen indult a fiatal profi judosokkal szemben és ezüstérmet szerzett. Novemberben a Grand Masters Világbajnokságon, Miamiban, 46 ország majd nyolcszáz versenyzője között a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 2012-ben a kötöttfogásúak között Kozák István I. évfolyamos levelező BSc hallgatónk nyerte el a világbajnoki címet a Finnországban megrendezett főiskolás birkózó világbajnokságon, két hallgatónk Farkas Gábor és Csercsics Richárd pedig hetedik helyezést ért el. Az elsőéves Kéri Zoltán a Miskolcon megrendezett felnőtt kötöttfogású OB-n ért el 3. helyezést junior kora ellenére, a Kecskeméten rendezett szabadfogású országos bajnokságon Tőzsér Sándor arany és további négy versenyzőnk ezüst érmet szerzett.

Urbán Beatrice

Az írás a Semmelweis Egyetem Újság egy korábi számában jelent meg.