Dr. Harsányi László, az I. sz. Sebészeti Klinika igazgatója az ünnepségen arról beszélt, hogy barátokat és kollégákat hívtak el a jeles alkalomra, de az ünnepelt esetében a kettő egybeesik, mert olyan szeretet övezi, amit csak irigyelni lehet. Az igazgató nagy elismeréssel szólt dr. Darvas Katalinról, akit a Gabriel García Márquez regények nőalakjaihoz hasonlított a tekintetben, hogy jelen vannak és végigvonulnak egy egész történeten.

Dr. Gál János klinikai rektorhelyettes a Semmelweis Egyetem vezetése nevében köszöntötte az ünnepeltet, és már az elején jelezte, nem tud hivatalos beszédet mondani, mert annyi szállal kötődik dr. Darvas Katalinhoz. Azt, hogy most itt állok azt részben neki is köszönhetem: egész pályafutásomat irányította, segítette, végig ott volt mellettem – hangsúlyozta.

Dr. Karádi István, az ÁOK dékánja is hasonlóan fogalmazott, és azt mondta, ebben az esetben az évszámokkal nem is tud mit kezdeni. Számunkra Kati mindig a pici szép, okos és szeretetreméltó kolléga marad – tette hozzá.

Dr. Fülesdi Béla, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi szakmai kollégiumának elnöke, a Debreceni Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének vezetője kiemelte: dr. Darvas Katalin valamennyiük számára példakép, az anesztéziai szakma meghatározó, iskolateremtő egyénisége. A tanszékvezető ezután átadta a „Pro Anaesthesia Debreceniensis” díszoklevelet az ünnepeltnek, aki úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés ez a számára, mert tudja, hogy mekkora értéke van az elismerésnek.

Az aneszteziológus szakma nevében dr. Széll Kálmán professor emeritus beszélt. Felidézte dr. Darvas Katalin az életútját, szakmai életművét, kiemelve, hogy az egész életét egyetlen munkahelyen töltötte, az I. sz Sebészeti Klinikán. Kedves Katalin, a pályád csúcsára értél, értékeld a magaslati levegőt, mert a jubileum alkalmából boldog és büszke lehetsz, hogy tartalmas, eredményes éltet éltél. Sokaknak segíthettél, betegeknek, családodnak és munkatársaidnak, boldog családi életed van és örömöt lelhetsz bennük – vélekedett a professzor és minden jót kívánt az ünnepeltnek a következő évekre.

Dr. Darvas Katalin 1966-ban szerzett általános orvosi diplomát a Budapest Orvostudományi Egyetemen. 1966 óta aneszteziológus-intenzív terápiás munkakörben dolgozik a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikáján, 1976 óta az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője.

T-Sz.Sz.
Fotók: attekovacs.com