Kilenc, a Semmelweis egyetemmel hosszabb idő óta eredményes szakmai kapcsolatot ápoló professzor vehette át a Doctor Honoris Causa (Tiszteletbeli Doktor) címet, a Szenátus döntése alapján. A Semmelweis Szalonban tartott ünnepélyes átadón dr. Szél Ágoston rektor úgy fogalmazott: minden díjazott nagy örömét fejezte ki az elismerés okán, de az igazi megtiszteltetés valójában az egyetemé, hogy ilyen kimagasló tudású professzorokat fogadhat díszdoktorai közé.

Dr. Pierre Corvol (Collège de France) nagymértékben hozzájárult a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer élettani és kórélettani ismeretek bővítéséhez. Tudományos eredményeit számos nemzeti és nemzetközi díjjal ismerték el. A Francia Tudományos Akadémia és az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja. 2007 és 2012 között a Collège de France rektora volt. Corvol professzornak köszönhetően egy gyümölcsöző kutatási együttműködés alakult ki a Semmelweis Egyetem és a Collège de France között, az endokrinológia terén.

Dr. George Berci (Cedars-Sinai Medical Centre, UCLA) Magyarországon született, az 1956-os forradalmat követően hagyta el az országot. 50 éve végez kutatást a laparoszkópos sebészet terén. Innovációs képességének köszönhetően számos új eszközt fejlesztett ki. 1962-ben egy miniatűr televíziós kamerát állított elő, amely segítségével – az orvostudomány történelmében először – képernyőn keresztül látni lehetett egy élő ember hasüregét. Róla nevezték el a Cedars-Sinai Medical Centre új, minimálisan invazív sebészeti osztályát. Berci professzor szervezte és irányította az első laparoszkópos cholecystectomiát Budapesten, 1991-ben. A magyar sebészek folyamatos támogatója, a gyakorlati képzésben és a műtőteremben egyaránt.

Dr. Axel Ullrich (Max Planck Institute) a géntechnológia elismert szakembere. Az 1980-as években ő fejlesztette ki a világ első biotechnológiai gyógyszerét, a Humulin-t (humán inzulin). Nagy eredményű kutatómunkája során egy új korszakot indított el a rák elleni küzdelemben. Számos sikeres biotechnológiai cég alapítója, köztük a német-magyar tulajdonú Vichem. A legtöbbet hivatkozott kutatók egyike: tudományos munkáját több mint 75 ezerszer idézték.

Dr. Csizmadia Imre G. (University of Toronto) tudományos munkája során az ismert gyógyszerek és természetes termékek (pl. aszpirin, penicillin, vitaminok) intelligens mechanizmusát tanulmányozza, annak felderítésére, hogy ezek az információk hogyan alkalmazhatók a modern gyógyszertervezésben. 1964 óta dolgozik a Torontói Egyetemen, ahol egy új, a hallgatók kreativitásának fejlődését elősegítő oktatási módszert dolgozott ki. A szervezésében létrehozott Summer School keretében évente számos kanadai hallgató látogat el Magyarországra a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével.

Dr. Gyéresi Árpád (Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem) kutatói tevékenységének főbb területei: a gyógyszerek stabilitása, az elválasztási technikák, és a ható- és segédanyagok közötti kölcsönhatások. Tudományos eredményeiért számos rangos díjat és kitüntetést nyert el. 19 évig vezette a marosvásárhelyi egyetem Gyógyszerészi Kémiai Intézetét. Rendkívül széles skálájú oktatói munkája során több új tantárgynak a bevezetését kezdeményezte. Az elmúlt négy évtized alatt kifejtett munkája jelentős előrelépést eredményezett a magyar és román felsőoktatás közötti kapcsolat javításában és fejlesztésében.

Dr. Vinod P. Shah (JSS University of Mysore) 30 éven keresztül dolgozott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak (FDA), kiemelkedő munkájáért számos kitüntetésben részesült. Több gyógyszerészeti egyesületben töltött be vezetői szerepet. Mintegy tíz éve ápol szoros kapcsolatot a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetével, ez idő alatt három sikeres nemzetközi workshop-ot rendeztek meg. Idén szeptemberben a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság tiszteletbeli tagjává választották.

Joseph Kutzin (World Health Organisation) vezető egészségügyi közgazdász, az Egészségügyi Világszervezet egyik legelismertebb egészségügyi finanszírozási politika szakértője. Tudományos érdeklődésének középpontjában – többek között – az egészségügyi rendszerek funkcionális elemzése áll. Több mint tíz éve dolgozik együtt a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjával, vendég előadóként vesz részt a központ nemzetközi programjain, például a széles körben elismert Világbank Intézet zászlóshajó programján. A Semmelweis Egyetemmel való együttműködés kiterjed a kutatási és tanácsadói területekre is, nemzetközi szakértőként számos alkalommal támogatta a magyar egészségügyi reformokat.

Dr. Jozef Corveleyn (Catholic University of Leuven) tudományos tevékenységének főbb területe a vallás klinikai pszichológiája. Kutatói munkája kiemeli a vallás gyógyító hatását, de olyan helyzetekre is rámutat, amelyekben a vallás épp az ellenkező hatást eredményezheti. Corveleyn professzor nagymértéken hozzájárult egy olyan tudományág fejlődéséhez a Semmelweis Egyetemen, amelynek még a létezése is megkérdőjelezett volt 1990 előtt Magyarországon. Személyes hozzájárulásával és intézményi hátterével támogatta számos új képzés bevezetését, és nemzetközi tudományos együttműködések kialakítását.

Dr. Jürgen Michael Steinacker (University of Ulm) nemzetközileg elismert sporttudós, az Ulmi Egyetem Sport és Rehabilitációs Intézetének igazgatója. Kiterjedt kapcsolatokat ápol a magyar tudományos élettel, évtizedek óta dolgozik együtt a Magyar Evezős Szövetséggel és a Magyar Olimpiai Bizottsággal. A Semmelweis Egyetemmel hosszú évek óta folytat közös projekteket a spiroergometria és a nagy felbontású molekuláris elemzés területén. Az együttműködés részeként Steinacker professzor kutatási lehetőséget nyitott meg a Semmelweis Egyetem hallgatói számára az Ulmi Egyetemen, emellett kutatócsoportja közreműködik az egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar PhD-programján.

Varga-Gönczi Gina

 

Galéria

1kép