Szerdán kezdődik a paralimpia Londonban. A 33 fős magyar sportolói csapat kilenc sportágban versenyez. A csapat tagjai Csuri Ferenc és Tóth Tamás a Semmelweis Egyetem hallgatói is. A delegációval utazott továbbá Dr. Sós Csaba TF docens, az úszószakág vezetője, valamint az egészségügyi csapat tagjai: a csapatorvos dr. Bejek Zoltán, az Ortopédiai Klinika adjunktusa, Ramocsa Gábor TF adjunktus, fizioterapeuta, illetve Bosnyák Edit gyógytornász.

Dr. Sós Csaba az úszók esélyeiről korábban úgy nyilatkozott: az eddig elvégzett munka, és a berlini eredmények alapján erős csapat utazik Londonba, amelynek minden tagjától elvárható, hogy legerősebb számában jusson be a döntőbe. Én ezt a célt tűzöm ki a csapat elé – hangsúlyozta.

Az úszócsapat tagja Tóth Tamás is, akinek ez lesz az első paralimpiája. Az Európa-bajnok paraúszó hat számban indul: 50, 100 és 400m gyorson, 100m pillangón, 100m háton, 100m mellen, valamint 200m vegyesen. Egy interjúban azt mondta, Londonban érmet szeretne nyerni, és megúszni az egyéni csúcsát.

Csuri Ferenc paraúszó is bizakodóan várja a megmérettetést. Az elsődleges célom, hogy döntőbe kerüljek 100m pillangón és 200m vegyesen, remélem ez sikerül, megteszek érte mindent, hozzátéve: erre jó esély van az elért eredmények és az edzésmunka alapján.

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Semmelweis Egyetem tavaly együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás a sporttudományok, sportszakmai ismeretek kölcsönös bővítése érdekében jött létre, melynek érdekében kölcsönösen segítik a paralimpiai sportok ismeretanyagának bővülését, a szakemberképzés rendszerének fejlődését és kiemelten elősegítik a paralimpiai csapat szakmai felkészülését.

T-Sz.Sz.