Több száz első éves hallgatóval találkozott a gólyatáborban dr. Szél Ágoston. A rektor az összefogás szép példájának tartja, hogy a gólyákat több mint négyszáz hallgató segíti a táborban. Felidézte, hogy 1974-ben, amikor őt felvették az orvosi egyetemre, senki nem foglalkozott a gólyák felkészítésével, senki nem segítette a beilleszkedésüket. A rektor megköszönte a szervezők és a segítők munkáját is.

Véleménye szerint bármelyik egyetemhez tartozni rangot és büszkeséget jelent, a Semmelweis Egyetemnek azonban van egy különleges kisugárzása. Ez az ország egyik leismertebb, legkomolyabb tradícióival rendelkező egyeteme, amely jónéhány dologra büszke lehet – tette hozzá.

A rektor azt mondta a gólyáknak, hogy a következő napok segíteni fognak neki abban, hogy átérezzék: mostantól tartoznak valahová. Úgy fogalmazott, ez olyan fantasztikus érzés, amihez hasonló kevés van az ember életében. Az alma mater jelentése azt is magában hordozza, hogy bármikor találkozunk az életben, akár évtizedek múlva, akkor is fogjuk tudni, hogy összetartozunk. Ez nagyon komoly erőt jelent, amibe bele lehet kapaszkodni a bajban is. Segít, amikor nehéz helyzetben vannak a tanulmányaik alatt, és segít akár az álláskeresés nehézségeiben is – vélekedett. A rektor kiemelte: 1974 óta van a Semmelweis Egyetemen, vagyis nagyjából negyven éve, és ez az érzés folyamatosan erőt ad neki.

Dr. Szél Ágoston úgy látja, hogy félgőzzel nem lehet egyetemre járni. Véleménye szerint az orvosi egyetem elvégzése, a tanulás sok lemondással jár, de megéri.

Hozzátette: nem az a lényeg, hogy kit, milyen pontszámmal vettek fel, mert ez csak a belépő, hanem az, hogy milyen magas szinten gyakorolja majd a hivatását, miután befejezte az egyetemet. Az érdekünk közös: oktatók és hallgatók is azt szeretnék, hogy tovább emeljük az egyetem rangját – hangsúlyozta a rektor.

Az ÁOK, FOK, GYTK, EKK és ETK hallgatók közös táborát már több mint két évtizede a tatai Ifjúsági és Sporttáborban tartják, idén augusztus 21-től 26-ig. A tábor két fő célja a csapatépítés és az információátadás. Az instruktorok a legfontosabbnak azt tartják, hogy a gólyák megismerjék egymást és minden kérdésükre választ kapjanak. A hat nap alatt a gólyaavatáson kívül is sok érdekes program várja őket, de jut idő a sportra és a pihenésre, strandolásra is. A játékos vetélkedők mellett tanulmányaikhoz minden fontos információt begyűjthetnek.

T-Sz.Sz.