Fotók: attekovacs.com

Nem először adunk hírt arról, hogy magánszemélyek és alapítványok támogatásának segítségével újul meg az egyetem valamely egysége. Nincs egy éve, hogy a Magyar Fejlesztési Bank támogatási szerződést írt alá a SE I. Sz. Belgyógyászati Klinika, dr. Demeter Judit által vezetett hematológiai osztályához kapcsolódva működő Onko-Hematológiai Betegekért Alapítvánnyal 9,8 millió forint összegű támogatásról. Az összeget kiegészítve az alapítvány az osztályon 11 millió forint értékű felújítást és bővítést végeztetett.

Ennek eredményeképpen több minden megújult: egyrészt tágas, bútorozott, óriás monitorral és tárgyaló asztallal felszerelt orvosi szobát kaptak a munkatársak, másrészt felújították az orvosi szobához közvetlenül csatlakozó nővérszobát is, benne az osztályos gyógyszertárolóval, segítve ezzel az orvos-nővér kommunikációt. Az eddig nem használt folyosói térben recepciós pultot alakítottak ki, megkönnyítve a kúraszerű ellátást végző nővérek dolgát a betegek eligazításában. Ugyancsak régen hiányzott a teakonyha, ami végre kiszolgálja az osztály dolgozóit. Az ágytálmosó korábbi helyére két igen kulturált mellékhelyiséget alakítottak ki: egyet zuhanyzóval a dolgozóknak, egy másikat pedig a látogatóknak. A lopások megelőzésére a folyosókon kamerákat helyeztek el. A hematológiai osztály központi részének felújítása beleillik az I. Sz. Belgyógyászati Klinika folyamatos megújítására irányuló törekvések sorozatába.

Dr. Demeter Judit

Az átalakítás annak a felújítási folyamatnak a része, amelynek keretében 2010 nyarán megtörtént a klinika százéves tantermének korhű felújítása. Korunk legmodernebb oktatási audiovizuális eszközei találták meg helyüket az eredeti környezetben. Azt a felújítást a Charles Simonyi Művészeti és Tudományos Alapítvány nagy összegű adománya tette lehetővé, az Amerikai Magyar Koalíció, az Onko-Hematológiai Betegekért Alapítvány és a Semmelweis Egyetem közreműködésével.

Dr. Demeter Judit az osztály mostani felújítása egyik nagy eredményének tartja, hogy kulturált és korszerű körülmények között tudnak az orvosi szobában a nővérekkel együtt megbeszélést, értekezletet, továbbképzést tartani. Ez nemcsak a dolgozók közérzetére hat pozitívan, hanem a szakmai munka hatékonyságát is érezhetően javítja – tette hozzá.
A jelenleg 12 fekvőbeteg ággyal működő hematológia osztályon ellátott esetek száma akkora, mintha 18 ágyon dolgoznának, köszönhetően annak, hogy szükség esetén belgyógyászati ágyra is fektetnek az ország egész területéről fogadott hematológiai beteget. Kúraszerű ellátást szolgáló helyiségükben az ambuláns és a kúraszerű immun- és kemoterápiás kezeléseket végzik. Ehhez a helyiség-együtteshez csatlakozva, de elkülönített légtérben vesznek csontvelőmintát az erre rászoruló betegektől.

Tavaly 559 fekvőbeteg mellett 259 kúraszerű ellátást végeztek. Idén az első 4 hónapban ez a szám 239 fekvőbeteg mellett a kúrán 110 beteg ellátását jelentette. Az elmúlt évek tapasztalata alapján az ellátott betegek száma folyamatosan növekszik.

Dr. Nagy Zsolt osztályvezető adjunktus, az alapítvány titkára különösen figyelemreméltónak tartja, hogy a megújult osztály, és légkör nyomán mind több belgyógyász, illetve belgyógyász-jelölt kollégának is megtetszett a hematológus pálya. Ez annál is inkább fontos, – hangsúlyozta Demeter Judit –mivel a hematológusok számának növelését célzó sokéves erőfeszítéseik ellenére az aktív szakorvosok létszáma országosan is csökken. Az egyetem hematológiai szakmai grémiumának elnöki tisztét is betöltő Demeter Judit ezt többek közt annak tulajdonítja, hogy a hematológia az egyik legmunkaigényesebb, teljes embert igénybe vevő orvosi szakma.

A nemrég befejeződött felújítás haszonélvezői a nővérek is, akik megújult nővérszobával, szociális helyiségekkel és recepciós pulttal bővült munkahelyet nyertek. Pordán Anikó főnővér úgy látja: a munkatársakkal közösen megtervezett átalakítás eredményeképpen lényegesen javultak a munkakörülményeik. A főnővér a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szerezte meg diplomás ápolói végzettségét, ennek keretében ösztöndíjjal az USA-ban illetve Finnországban is tanult. Mint mondta, itthon fiatal főnővérnek számít, a főnővéri és az osztályos munka számára kihívás, a jól érzi magát a csapatban. Demeter Judit és munkatársai remélik, hogy a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikáján kialakult jó munkalégkör továbbra is segíti az osztály munkáját és ezáltal betegek gyógyítását és bíznak benne, hogy az alapítványuk további támogatásával a gyógyítás tárgyi feltételei is tovább javulnak.

T-Sz.Sz.